Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Saurons öga gör mig riktigt orolig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kanske bara är jag, men har ni sett reklamen för Sagan om de två tornen?

Nästa skrytrulle i serien av Tolkienfilmer.

Det finns flera affischer, men jag tänker på den med Hans Scheike i XL. Det ser ut som Scheike, i alla fall, för oss som inte fördriver tiden med att springa runt i slängkappor och gömma oss för orcher. Men bättre informerade vänner har talat om för mig att gubben heter Sauruman, trollkarl.

De säger det på ett sånt där förnärmat, nästan chockerat, sätt. Det gör mig lite orolig. Och när jag säger ”jag tycker Sauruman, trollkarl, är rätt lik Christopher Lee, skådespelare”, ser de direkt sårade ut. Ungefär som om jag skulle ha avslöjat för barnen att tomten egentligen är farbror Nisse.

Det gör mig ännu oroligare.

Men det som gör mig riktigt orolig är det där som är under Sauruman-Lee-Scheikes hand på affischen. Det är en kristallkula. I kristallkulan finns någonting. Någonting vi alla känner igen.

En smal, linsformad springa. Springan är i höjdled, uppifrån och ned. Kring springan finns något slags köttiga veck. Smalare i springans båda ändar och aningen tjockare i mitten. Runt omkring dessa köttiga veck växer något som skulle kunna vara blodkärl. Eller kanske rött hår.

Den ser aningen fuktig ut.

Ringer det en klocka? Hälften av er kan på egen hand fräscha upp minnet om ni är osäkra. Allt som krävs är en spegel. Den andra hälften av er har förhoppningsvis någon ni kan be om hjälp om ni vill kolla fakta. Ni behöver å andra sidan ingen spegel.

Och så Scheikes hand. Frusen över läckerheten, som om han fotats med höghastighetskamera mitt i en upprumpning. Behöver man fler ledtrådar än så?

Tydligen.

Mina bättre informerade vänner påstår att det där i kristallkulan är ”Saurons öga”. Och visst har man hört plattare smeknamn. Musslor och persikor och rostbiff. Men saken är den att de inte säger att det ”kallas” Saurons öga. De säger att det ÄR Saurons öga.

Jag tror att de menar det. Bokstavligen. Nog är det lite ruskigt?

”Ögat” är dessutom något slags huvudkontor för ondska. Sån information visar att det pågår någonting här. Något man inte är riktigt säker på om man vill veta mer om.

Det är en fryntlig hårboll vid namn Peter Jackson som fått alla miljarderna för att uppfinna självhäftande hobfötter, ruttna orchlöständer och Scheikekloner. Några tiotals miljoner av de där miljarderna har säkert gått till att designa Saurons öga i en superdator.

Det kunde ha gjorts billigare. En handkamera, ett par speglar på skorna och en förbipasserande i kjol hade räckt.

Jackson kommer från Nya Zeeland. Hela filmen är fotad ”down under”. Men inte Saurons öga.

Johan Hakelius

Följ ämnen i artikeln