Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

En omöjlig balans mellan granskare granskad

Skyldig eller ej – Sefastssons förtroende är förbrukat

Sverige behöver seriös mediekritik.

Men är det Trond Sefastsson som ska bedriva den?

Trond Sefastsson var under många år en guru i medie-branschen. Som reporter på TV 4:s prisbelönta ”Kalla fakta” och som utbildare av journalister i ämnen med anknytning till juridik var han högt aktad.

Det tog slut i september förra året. Aftonbladet avslöjade då att Sefastsson tagit emot sammanlagt 406 000 kronor av familjen till en dömd narkotikabrottsling. De betalade Sefastsson för att han skulle göra ett tv-program där pappan rentvåddes.

Polisutredning

Avslöjandet ledde till en polisutredning som nu är slutförd. Kammaråklagare Malin Palmgren lutar åt att åtala Sefastsson för två fall av grovt mutbrott och ett fall av bokföringsbrott.

Så långt är det här en ganska enkel och rak historia. Det bisarra kommer nu.

Stiftelsen Den nya välfärden är en högerinriktad, företagsfinansierad tankesmedja som bland annat verkar för att enskilda människor tar ansvar för sina liv, fri konkurrens och gränsdragningar för den politiska makten.

Ordföranden heter Patrik Engellau och han vill starta en grupp, Mediegranskarna, som ska undersöka om medierna jobbar ”korrekt och balanserat”.

Blir ”Mediagranskare”

I gruppen ska förutom Engellau också ingå ekonomijournalisten Olle Rossander och Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg.

Den fjärde ledamoten, som just nu sitter och grunnar på hur arbetet kan läggas upp, blir – Trond Sefastsson.

Ingen ska dömas ohörd och åtalet mot Sefastsson har inte ens väckts. Men han känns, för att uttrycka det milt, som en mindre lämplig medie-granskare.

I december 2006 lämnade Driton Rexhepi, sonen till den narkotikadömde, över 135 000 kronor i en vit plastkasse till Sefastsson utanför ett kafé i Stockholm. Det var sista delbetalningen för det som Rexhepi trodde skulle bli tv-programmet som rentvådde hans pappa.

Om Driton Rexhepi i lagens mening missuppfattat allt vet vi inte än. Men det vi vet, eftersom samtalet mellan Rexhepi och Sefastsson spelades in på band, är att pengarna bytte ägare.

– Ja, då har du gjort ditt, sa Sefastsson.

Misstänkt

Att granska medierna är en viktig uppgift. Alldeles för viktig för att överlåtas till den som grovt brutit mot journalistiska grundprinciper. Och som dessutom kan misstänkas drivas av revanschbegär.

Följ ämnen i artikeln