Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Rättrådiga budskap - omöjliga att invända mot

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En sån tur att man inte har något riktigt rättrådigt att slåss för. Ni vet, något sånt där som alla måste hålla med om. För då kanske man skulle få lov att gå runt på bokmässan med blödande köttsår i ansiktet.

Det finns ju ganska gott om såna ståndpunkter numera. Rättrådiga, alltså. Ståndpunkter som är ungefär som den nya radiochefen Peter Örns. Riktiga, rejäla, goda och alldeles invändningsfria.

Inte för att jag på något sätt vill säga något ont om Peter Örn. Absolut inte. Det är just det jag menar. Man kan inte säga nej till det rättrådiga.

Däremot säger man förstås nej till sponken när man kör. Något annat är bara dumt. Och livsfarligt. Särskilt för andra. Det var det som de där köttsåren på bokmässan ville tala om.

De kom i en stor buss av något slag. Kanske ett drygt halvdussin unga, vackra människor. Så gick de in någonstans, kanske i den där bussen, och kom ut som överkörda lik. Vitgröna med stora sår. Det såg ganska verkligt ut, förutom att de rörde sig och delade ut flygblad. Vid vissa klockslag la de sig i en hög på golvet och såg alldeles döda ut tillsammans.

Samtidigt pratade någon kampanjmakare glatt i bakgrunden. Det var ganska många ord, men poängen var att man inte skulle dricka sprit och köra bil. För då kan man dö. Eller ha ihjäl någon annan. Och att det här var en väldigt fin kampanj som åkte runt och visade just det.

Det är svårt att invända mot något sånt. Har man så rättrådiga budskap kan man göra vad som helst och ändå verka alldeles normal. Som att stå och prata säljsnack i en mikrofon bakom en hög med tonårslik. Rättrådighet handlar trots allt inte om den goda smaken, utan om den goda saken.

Egentligen är det konstigt att vi inte får se mer av samma vara. Det måste finnas tusentals skrumplevrar och cancerlungor tillgängliga varje år. Varför gömma undan dem? Varför inte fotografera dem och sätta upp dem på varje affischpelare över hela landet? Eller, ännu bättre, lägg skrumplevrarna i sprit och tvinga Systembolaget att ställa ut dem i ett akvarium bredvid lådvinerna. En cancerlunga i formaldehyd i varje tobaksaffär.

Och skallfrakturer. Dagligen ser man hjälmlösa cyklister på gatorna. Varje cykelställ borde ha sitt eget krossade huvud på en påle. För den goda sakens skull.

Könssjukdomarna ökar igen. Några saftiga skrevbilder i morgontidningen skulle nog öka kondomanvändningen. Drabbade kunde, som en del av sin behandling, skickas runt med bar underkropp till landets alla skolaulor.

Man får inte vara hämmad om man slåss för det rättrådiga. Aldrig säga nej. Så vi som inte har något riktigt rättrådigt att slåss för, vi har verkligen tur.

Johan Hakelius