Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Thoburn kämpade mot metersystemet och dog

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är dags att säga några ord om metersystemet. Detta apropå Steven Thoburn, 39.

En del av er kanske bara läser de stora artiklarna med de knubbigaste rubrikerna. Ni tror att ni på så sätt kan spara tid och ändå få reda på allt väsentligt. Rationellt, effektivt, välordnat.

I så fall har ni ingen aning om vad jag pratar om.

Men du som har insett att det riktigt intressanta ofta står längst ned på sidan, i de små notiserna som andra tror är utfyllnad, du kanske är med. För Steven Thoburn fick tre centimeter text längst ned på sidan sex i går. Eller snarare en dryg tum.

Det var inget särskilt med honom. En typisk engelsk butiksinnehavare i frukt- och grönsaksbranschen. Det där landet består av såna småhandlare, som Napoleon brukade påpeka. Men i februari 2000 fick Steven ett brev från kommunen. Dess handelsstandardiseringsavdelning - försök säga det snabbt tio gånger - hade fått reda på att Steven vägde sina varor i de gamla viktmåtten pund och uns. Det var olagligt, sedan 1 januari. Han tillhölls att inom 28 dagar börja väga varorna i gram, enligt metersystemet. Annars hotade åtal.

I mars kom en inspektör och satte en stämpel på den gamla vågen. "Ej tillåten för handel", stod det. Men Steven fortsatte som vanligt. I juli dök en kvinna upp och köpte bananer för 34 pence. Steven vägde och tog betalt. Kvinnan var en kosumentskyddsagent på hemligt uppdrag. Två byråkrater och två poliser dök upp, beslagtog vågen och såg till att Steven blev åtalad.

Steven fick sex månader villkorligt, blev känd som "metermartyren" och överklagade om och om igen. I söndags fick han en hjärtattack och dog, inte ens fyrtio år gammal.

Det ska sägas att det nog inte var meterpolisen som tog kål på Steven. Att döma av hur glad och trind han ser ut på bild, borde han kanske ha ätit mer av sina egna varor. Men ändå.

Man kan läsa om metersystemet i Nationalencyklopedin. Det är ett barn av franska revolutionen. Tillkom när revolutionärerna inte var upptagna med att hugga huvudet av adelsmän, varandra eller folk i allmänhet. Saker och ting skulle bli välordnade och likriktade. Lätta att räkna och styra. Före metersystemet var det rörigt. Massor av olika mått. Inte särskilt exakta. Hopplösa att jämföra. Eller som Nationalencyklopedin uttrycker det: "Detta tillstånd var otillfredsställande."

Sverige genomförde metersystemet fullt ut redan 1888. Jättebra. Lätt att räkna. Rationellt, effektivt, välordnat. Allt en revolutionär eller byråkrat kan önska sig. Inte som Steven Thoburn. "Denna man var otillfredsställande", skulle det kunna stå om honom i Nationalencyklopedin.

Man borde dricka en gravöl för Steven. 0,57 liter. Eller snarare en pint.

Johan Hakelius