Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vem blir EU:s Big Brother?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillfälligheterna avgör valet

BRYSSEL

Tillfälligheter styr världen.

Det gäller även EU.

I förmiddags samlades stats- och regeringscheferna från EU:s 25 länder i den fula rådsbyggnaden i Bryssel för att fatta beslut i två avgörande frågor. Men sent i går kväll var det fortfarande oklart om de skulle bli överens.

Den första frågan handlar om vem som ska leda EU-kommissionens arbete under de närmaste fem åren. Han, för det blir en man, blir Europas mäktigaste politiker fram till hösten 2009.

Unionens motor

Efter två stolpskott, Jacques Santer och Romano Prodi, är EU:s ledare rädda för att välja fel igen. Kommissionen är unionens motor. Med rätt person vid rodret hoppas man att EU ska kunna skaka av sig den idébrist och handlingsförlamning som präglat arbetet de senaste åren.

Men vem är denna goda karamell? Ingen tycks veta. Personen ska utses vid premiärministrarnas middag i kväll. Fortfarande surrar en handfull namn i luften men ingen tycks passa alla.

Belgiens premiärminister Guy Verhofstadt, även kallad Baby Thatcher för sin liberala ekonomiska politik, är Frankrikes och Tysklands favorit. Men Storbritannien säger blankt nej. Verhofstadt vill ge EU alldeles för mycket makt och är alltför negativ till USA för att passa Tony Blair.

Intetsägande portugis

Portugisen Antonio Vitorino, i dag EU-kommissionär för rättsliga frågor, backas däremot upp av Blair. Men honom säger Frankrike nej till. Kanske för att han är så intetsägande.

Ringräven från Luxemburg, premiärminister Jean-Claude Juncker som trots sina 49 år har gedigen erfarenhet av europeisk politik, är allas favorit. Men han vill inte själv. Han trivs i sitt lilleputtland och har ingen lust att flytta. Men står han emot övertalningarna? I natt har vi svaret.

En möjlig kompromiss är irländaren Pat Cox, fram till valet talman i EU-parlamentet. Han har ett förflutet som tv-stjärna och kan framträda, en bristsjukdom i EU.

Bäst sittfläsk vinner

Tillfälligheter kommer alltså att avgöra vem det blir. Extra pikant är det att flera av de hetaste kandidaterna själva är med på den avgörande middagen. Vad säger etikettexperterna om det?

Den andra stora frågan handlar om EU:s nya konstitution. Förhandlingarna brakade ihop i luciahelgen men nu görs ett nytt försök att lappa ihop en kompromiss. De knivigaste frågorna handlar om principen "ett land, en kommissionär". Och Polens och Spaniens makt och inflytande. Bäst sittfläsk vinner.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln