Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Conchita visar vägen mot ett mångfaldens Europa

ESC-vinnaren Conchita Wurst menar att hon symboliserar ­rätten att leva det liv man själv väljer så länge man inte skadar någon.

För två veckor sedan vann Conchita Wurst Eurovisions­schlagern.

Det var ett val i toleransens tecken.

Väljer Europa samma väg i dag?

Conchita Wurst heter egentligen Thomas Neuwirth och skapade sin figur eftersom hon (ja, han vill bli kallad hon) mobbades som tonåring.

Den skäggiga Conchita (lilla snäckan) ska, enligt henne själv, symbolisera rätten att leva det liv man själv väljer så länge man inte skadar eller begränsar någon annan människas liv. En fin, rentav beundransvärd, målsättning.

Conchita är alltså en symbol för tolerans och mångfald och det var många som tolkade hennes seger i EM-schlagern som ett utslag för just det.

Det blev ett ställningstagande att lägga sin röst på Conchita. Särskilt sedan en namninsamling med målet att stoppa tv-sändningen av tävlingen startade i Armenien, Vitryssland och Ryssland. Wursts livsstil betraktades som ”olämplig” för ryssar.

Men väljer Europa toleransens väg även i dag? Tyvärr finns tecken på mot­satsen.

De främlingsfientliga och högerpopulistiska partierna har i flera länder rusat som raketer i opinionsmätningarna. Det gäller partier som Nationella fronten i Frankrike, Ukip i Storbritannien, Jobbik i Ungern, Vlaams belang i Belgien och Gyllene gryning i Grekland för att nämna några exempel.

Att partier av den här kalibern ökar efter den värsta ekonomiska krisen på åttio år är inte helt förvånande. När många känner sig hotade ökar efterfrågan på enkla lösningar på komplicerade problem.

Men det är inte den politik som de här partierna står för som EU behöver. EU:s grundidé är att fläta samman ekonomierna så att krig blir en praktisk omöjlighet. Det är ett samarbete som bygger på öppenhet och tolerans. Inte det motsatta.

Sedan EU grundades på 1950-talet har inget medlemsland krigat med ett annat. Sedan EU grundades har välståndet i samtliga medlems­länder ökat. Dels för att en av idéerna bakom samarbetet är att utjämna skillnader mellan rika och fattiga regioner. Men också för att handeln mellan länderna ökat i omfång.

I dagens val till EU-parlamentet deltar 21 länder. Sju har redan röstat, Nederländerna och Storbritannien i torsdags, Tjeckien och Irland i fredags, Lettland, Malta och Slovakien i går.

Enligt den holländska val­lokalsundersökningen minskade Geert Wilders islamofobiska PVV från 17 procent i förra parlamentsvalet till drygt 12. Om det blir ­valresultatet blir PVV fjärde största parti, inte störst som opinions­mätningarna i förväg tydde på.

Kanske har många redan valt Conchitas väg.

5 saker att hålla koll på i veckan

Inte bara ett val i dag

Det är inte bara EU-val i dag utan en rad kommunala folkomröstningar. I Essunga röstar man om Nossebro­badets framtid, i Bromölla om en arrangemangshall, i Skellefteå om en bro, i Surahammar om ett högstadium, i Höganäs om hamnen och i Värmdö om en ny skolorganisation.

Danmark patentröstar

I dag röstar Danmark inte bara om EU utan tar också ställning i en folkomröstning om de ska delta i EU:s patentdomstol. Den ska behandla patentansökningar för flera länder, och hantera tvister i patentfrågor. En nordisk-baltisk avdelning av domstolen placeras i Malmö.

Miljöpartiet inspireras

MP håller sig till arbets­linjen, redan fyra dagar efter EU-valet samlas de till kongress i Göteborg. Programmet är dock inte det vanliga. Första dygnet ägnas, eftersom det är valår, till inspiration. Bland annat ska fotografen Jens Assur visa bilder. Låter trevligt.

Matintresserad Clinton

Bill Clinton.

På tisdag får Clarion Sign hotell i Stockholm fint besök. USA:s förre president Bill Clinton är huvudtalare på Eat, Stockholm Food Forum. Syftet med konferensen är att knyta ihop mat, hälsa och hållbar utveckling. Ämnet för Clintons föreläsning är dock ännu okänt.

Norden träffas på Island

Den som vill diskutera utfallet av EU-valet med Reinfeldt får resa till Island. Där träffas de nordiska statsministrarna för ett informellt möte i två dagar i fiskeorten Akureyri på norra delen av ön. De ska diskutera Europas ekonomi, försvarssamarbete och Ukraina.

Följ ämnen i artikeln