Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Nye ärkebiskopen borde får en medalj

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Modern kyrkokonst. Och redan där förlorade jag åtta tiondelar av er. För er i de två tiondelar som är kvar: hejhej och grattis. Vi har lurat de andra. Den här texten handlar nämligen om friidrotts-EM. Men vi måste börja någonstans och det råkar vara i modern kyrkokonst.

Den är väldigt ful.

I århundraden producerade kyrkokonstnärer fantastiska konstverk. Fresker, altarskåp, ljuskronor, mitror, ikoner, kräklor, relikskrin, statyer, gravkor, mässhakar, katedraler. Så tog vi oss igenom andra världskriget och allt blev tvärtom. Det byggdes kyrkor som ser ut som en korsning mellan parkeringsgarage och skyttevärn. Insidan fylldes med bisarra, gjutna glasbumlingar, slappa färgfält, trasmattsvävar och metallskrot. Det var liksom slut på det vackra och in med det klumpiga.

Man kan säkert säga insiktsfulla saker om det där. Det finns utan tvivel en massa tankar och idéer och teorier bakom modern kyrkokonst. Det finns antagligen manifest och konstnärskollektiv som vigt sina liv åt att tänka ut att den moderna kyrkokonsten ska se ut precis sådär. Estetiska och teologiska resonemang, väl grundade i både det ena och det andra. Till och med hårt arbete. Imponerande grejer.

Fast konsten är lika ful ändå.

Apropå det: Så här stod det i ett pressmeddelande inför friidrotts-EM i Göteborg:

”Varje medalj är ett unikt konstverk som gjorts för hand på Lindshammar Glasbruk i Småland.”

Konstnären som formgivit medaljerna, Ulla Ohlson, berättar att hon inspirerats av ”klipporna på Sveriges västkust”. Att använda glas i medaljerna har varit ”en stor utmaning” och hon har varit väldigt mån om ”att uttryck och kvalitetsnivå håller måttet i varje enskild medalj”. Arbetet har tagit två år. Pressmeddelandet slutar så här:

”Vid prisceremonierna under EM i friidrott kommer segrarna inte bara att få med sig en medalj hem, utan också ett stycke unik konst som påminner om Sverige och dess vackra skärgård.”

Jag visste att de påminde om något, de där medaljerna, direkt när jag såg dem. Runt glasbumlingen med lite färgfält sitter en metallhållare. En halvcirkel med en bred tunga högst upp.

Det ser exakt ut som ett gammalt cykellås.

Vår nya ärkebiskop borde få en medalj. Han kunde bära den istället för något vackert gammalt biskopskors.

Johan Hakelius