Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Folket väntade och gissade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En tärd herre

i blå uniform – han gav en vink om hur Ramses II:s mumie skulle se ut om mumien vore flygofficer – svängde runt hörnet i en golfbil med flak. Den var elektrisk och därför ljudlös.

Eller inte riktigt ljudlös. För mellan förarens spända läppar slapp ett hotfullt väsande ut. Det var riktat mot ett australiensiskt tv-team, som inte hade vett att hålla sig på rätt sida avspärrningarna.

Australiensarna,

en reporter med kalaskula och solglasögon värdiga en hallick och en kameraman med överarmar stora som spädgrisar, lät sig inte skrämmas. De hade kommit ända från Los Angeles – ”Channel 7 har ingen korrespondent i London längre. Besparingar” – för att bevaka dagens stora händelse i lilla Fredensborg i Danmark. Nu hade de hittat ett halvdussin australiensare – landsmän! – i publiken. Strunt samma att det andra australiensiska tv-teamet, Channel 9, redan hade filmat dem.

”Titta ditåt och vifta med flaggorna, som om Mary stod där”, instruerade kameramannen med späd-grisarmarna.

Mary, ja. Mary och Frederik. Mary, Frederik och … Ingrid? Margrethe? Henrietta? Eller skulle det stackars barnet heta Benedikkte? Ingen visste och alla gissade.

I Berlingske Tidende avrådde en numerolog för Ingrid. Det namnet innebär ”förvirring, själsliga sår och tidig bortgång”. Henrietta, däremot, för med sig ”tur, framgång, utstrålning och glädje”.

Inte ett beslut att ta lätt på, alltså.

Gästerna anlände. Tre danska präster svepte leende upp mot slottet i sina syndsvarta tjänstesärkar med dygdvita spettekakskragar. En av dem, en kvinna, bar på en rosa trehjuling. Damerna bar annars fantasifulla hattar. Herrarna strikta, mörka kostymer, men färgglada slipsar. De såg ut som uppsluppna begravningsentreprenörer.

Alla väntade. De väntade i de två provisoriska tv-studiorna som sände direkt i varsin dansk kanal. De väntade bakom de jättelika kamerakranarna. De väntade bakom teleobjektiven. Men mest av allt väntade alla de små flickor som tjatat till sig varsin prinsessklänning i rosa tyll, med tillhörande krona.

Och plötsligt var

de där, kronprinsparet, med döpt prins, ännu odöpt prinsessa och kunglig Daimler (vår egen Victoria tilldelades en Skoda). De log, de vinkade, de var lyckliga.

Snart var det hela gjort. Kronprinsen grät en skvätt under ceremonin, rapporterades det. En bra affär för någon: danska bookmakers hade

satt oddsen 7,0 på det. Kronprinsen lät senare meddela att ”storken nog kommer tillbaka till Danmark”.

Så Ramses i golfbilen får antagligen tillfälle att väsa igen.

Vadå? Namnet? Isabella. Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Ännu en bra affär: oddsen på Isabella var 21,0.

Och Ingrid kan väl inte vara så farligt, om det kombineras med Henrietta?

Johan Hakelius