Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Statsministern fångad i motvind

Aftonbladet/United minds undersökning i dag är en ny kalldusch för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Förtroendet för hans egen ­regerings lösningar minskar på alla punkter. Samtidigt som ­stödet för motståndarna ökar.

Lena Mellin

Man kan inte säga att stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) har medvind just nu. De är snarare tvärtom.

I rader av mätningar ligger ­stödet för de fyra borgerliga partierna runt 40 procent. Medan nära hälften av väljarna uppger att de skulle rösta på ­något av de tre rödgröna partierna om det vore val nu.

Aftonbladet/United minds är ännu en motgång för Reinfeldt. En gång i kvartalet ­mäter vi vilken regering, en M- eller S-ledd, som väljarna tror leder till en bättre utveckling på fem sakområden: ekonomin, jobben, kvalitet i vården och skolan och arbetet för ett bättre klimat.

Ända sedan mätningarna inleddes i april förra året har förväntningarna varit högre på en S-ledd regering än på en M-ledd på fyra av områdena. Men i den viktigaste frågan, att bidra till en god ekonomisk utveckling har förtroendet för en M-ledd ­regering hela tiden varit högre.

Så ser det fortfarande ut. Men det som är illavarslande för Fredrik Reinfeldt är att förväntningarna på att en moderatledd regering är den bästa minskar på samtliga områden. Medan den ökar för en socialdemokratiskt ledd regering i alla frågor som undersökningen omfattar.

Snart är det bara ett år kvar till valet och det är inte en eon av tid för den som vill vända opinionen.

Alliansen har hittills tillsatt ett antal arbetsgrupper som ska utarbeta den gemensamma politiken på olika områden. ­Deras rapporter ska bilda grund för det valmanifest Alliansen ska presentera i augusti nästa år.

Innan dess, i juni, ska de fyra partierna ha ett gemensamt valkonvent och när det är avslutat sparkar de i gång valrörelsen som alltså kommer att pågå i tre månader.

Taktiken bakom planen är att väljarna enligt alla tillgängliga undersökningar bestämmer sig sent, och dessutom allt senare. En tredjedel säger att de väntar till sista veckan, däribland majoriteten av blockbytarna. En tiondel tar beslutet först på val­dagen.

Men forskningen visar också att även om det slutliga partivalet äger rum nära valdagen så grundas det oftast långt tidigare. För ett parti, eller en allians, kan det alltså vara riskabelt att vänta för länge med att berätta vad man vill.

Den risken är större för Alliansen som även av sina egna sympatisörer framställts som idéfattig, passiv och utan ”go”. De startar i uppförsbacke.

Oppositionen har det lättare, deras svängrum är större eftersom de inte har en regerings­politik, eller en politisk verklighet, att försvara.

I morgon är det Moderaternas dag i Almedalen. Dagen därpå är det alliansdagen (och Folkpartiets dag).

Det kan hända att de överraskar och att allt jag skrivit här måste omvärderas.

Men jag tror det inte.

Följ ämnen i artikeln