Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu skrämmer klimatet oss mer än kärnkraften

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyss var den livsfarlig.

Men nu är kärnkraften på väg tillbaka.

Klimatet har blivit ett större hot än reaktorerna.

Efter den svåra kärnkraftsolyckan i Three Mile Island, USA, drog Sverige i nödbromsen. Kärnkraften skulle avvecklas – senast 2010.

Haveriet i Tjernobyl, i Sovjetunionen 1986, gjorde både opinion och beslutsfattare än mer bestämda. Kärnkraft, nej tack.

Men nu vill folkpartiet, som hittills enda svenska parti, bygga ut kärnkraften. Under mottot ”koldioxidfri elproduktion” föreslår fp-ledaren Jan Björklund att den byggs ut efter nästa val.

Björklund vill ha ytterligare fyra reaktorer. Samt ersätta dagens tio aggregat med lika många nya.

Pågående trend

Folkpartiet sällar sig med förslaget till en världstrend. Enligt World Nuclear Association har antalet kärnkraftsreaktorer varit konstant sedan 1999, 435 stycken.

Men nu är 30 nya reaktorer under uppförande, varav en i Finland. Långt framskridna planer finns på ytterligare 70 stycken. I veckan gav dessutom den brittiska regeringen grönt ljus för fler kärnkraftverk.

När kärnkraften utvecklades på 1950-talet hälsades den som en frälsare. Ren och tyst elproduktion till relativt låga priser.

Trettio år senare var den livsfarlig, ett monster som inte kunde tämjas av människan. Säkerheten var det stora hotet. Liksom svårigheterna att förvara det farliga avfallet.

Men människan är förunderligt anpassningsbar. Två decennier efter härdsmältan i Tjernobyl är inte längre kärnkraften den stora faran.

Med känsla för tajming

Nu är det i stället klimatförändringarna som utmanar mänskligheten. Förödande torka i vissa delar av världen, ödesdigra översvämningar i andra.

Säga vad man vill om Jan Björklund. Men han har fingret i luften.

Följ ämnen i artikeln