Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

I kväll ska förlorarna ta nya tag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

EU-ledarna samlas för snabbare insatser mot terrorismen

De har åkt på stryk i varenda viktig fråga det senaste året.

I kväll samlas EU:s sargade ledare för att ta nya tag.

EU-TOPPMÖTE Romano Prodi, Jacques Chirac och Göran Persson samtalar vid EU-toppmötet i Bryssel.

I eftermiddag reser Göran Persson till EU-toppmötet i Bryssel. Humöret är inte på topp. Under det senaste året har Europas politiska ledare misslyckats med allt de själva tycker är viktigt.

Kampen mot terrorismen. Efter attackerna den 11 september 2001 satte även EU kampen mot terrorismen högst på dagordningen. Rader av beslut fattades, bland annat om bättre samordning mellan ländernas olika poliskårer.

Den 11 mars, 911 dagar efter attentaten i USA, stod det klart att det inte räcker. Flera hundra människor miste livet när terroristerna slog till mot pendlarna i Madrid.

Skynda på arbetet

Vid toppmötet kommer stats- och regeringscheferna att vilja skynda på EU:s arbete mot terrorismen. Samt slå fast att om ett land utsätts för ett terrorangrepp ska de andra länderna ställa upp. Hur får de bestämma själva.

VM i tillväxt. 2000 konstaterade de dåvarande EU-ledarna, Göran Persson var med även då, att Europa var på väg att hopplöst halka efter USA.

De utlyste VM i tillväxt. På ett decennium skulle EU bli världens mest konkurrenskraftiga och hållbara ekonomi. Varje vår kontrolleras framstegen.

Men de är inte många. Andelen vuxna som jobbar skulle exempelvis vara 70 procent 2010. Senaste siffran är 64 procent. Produktiviteten ökar med mellan en halv och en procent i EU jämfört med två procent i USA.

Snart större EU

I Bryssel kommer Göran Persson och de andra premiärministrarna att säga att det är viktigt att det går snabbare. Mer än så blir det inte.

Ett större EU. Om en månad växer EU från 15 till 25 länder. Det enade Europa är en historisk händelse. Men i stället för att yvas har EU:s ledare lyckats göra även utvidgningen till ett problem.

Alla nuvarande medlemsländer kommer att införa spärrar för medborgarna i åtta av de nya länderna. De får inte jobba i EU på samma villkor som andra.

Frågan tas inte upp i Bryssel. Det är nog klokt. De flesta behöver fila på formuleringarna till utvidgningsfesten i Dublin 1 maj.

EU:s grundlag. I december brakade förhandlingarna om en ny, enkel och lättläst grundlag för EU samman. Nu gör stats- och regeringscheferna ett nytt försök.

Det är inte säkert de lyckas. Det beror på om nyckelspelarna som kommer från Frankrike, Polen och Spanien har mjuknat.

Det är förlorare som träffas i Bryssel i kväll. Det kommer att dröja innan de kan utropa sig till vinnare.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln