Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

De fick 50 000 var - för sin mor

35-åringen satt inne i åtta dygn. Han får 150 000 kronor.

Anna Lindhs söner blev av med sin mamma för alltid. De får 50 000 kronor var.

Det är omöjligt att sätta ett pris på lidande. Ändå är det precis det som Stockholms tingsrätt och justitiekanslern har gjort.

Justitiekansler Göran Lambertz har bestämt att 35-åringen ska ha ett skadestånd på 150 000 kronor. Pengarna får han för att ha suttit frihetsberövad i åtta dygn som misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Det var med stor sannolikhet en väldigt obehaglig upplevelse. Vem gillar att bli inspärrad på häktet för något som man inte haft det minsta med att göra? Ingen, inte heller den då arbetslöse 35-åringen.

Anna Lindhs söner blev av med sin mamma när de var 9 och 13 år gamla. De kommer att leva resten av sina liv utan henne.

För att kompensera barnen har Stockholms tingsrätt beslutat att de ska få skadestånd.

Pojkarna får 50 000 kronor var, en tredjedel av vad 35-åringen fick.

Rimlig avvägning?

Det är omöjligt att jämföra lidande. Men 35-åringen får 18 750 kronor om dagen för den tid han tillbringade på Kronobergshäktet. En summa som kanske kan motsvara det obehag han blivit utsatt för.

Ersättningen till Anna Lindhs söner motsvarar mindre än tre dagar i häktet.

Är det en rimlig avvägning? De flesta skulle nog svara nej.

Justitiekanslern motiverar det höga skadeståndet till 35-åringen med att det brott han misstänktes för var "synnerligen allvarligt" och ledde till extrem medieuppmärksamhet.

Men faktum är att bara ett litet fåtal personer kände till vad 35-åringen hette och hur han såg ut innan han själv, mot betalning, trädde fram hos Robert Aschberg i TV3.

Justitiekanslern och Stockholms tingsrätt har gjort olika bedömningar även på en annan punkt. 35-åringen begärde 240 000 i skadestånd och fick sitt krav nerprutat med mindre än 40 procent. Anna Lindhs söner ville ha 100 000 konor var. De fick hälften.

Alla tre ska kompenseras

Både 35-åringen och Anna Lindhs barn har utsatts för övergrepp. 35-åringen misstänktes för ett brott han inte begått och spärrades in. Sönerna blev offer när Mijailo Mijailovic bestämde sig för att hugga kniven i deras mamma.

Att alla tre ska kompenseras är självklart. Vad det handlar om är relationerna mellan skadestånden. Är åtta dygn som oskyldig på häktet värt tre gånger så mycket som att bli av med sin mamma?

Följ ämnen i artikeln