Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Stefan Löfven sitter i garderoben

Det behöver inte vara fel – varken för honom eller väljarna

Stefan Löfven sitter i garderoben. Men ganska ofta släpps han fram.

Så tillspetsat kan strategin bakom statsministerns framträdanden i media beskrivas.

Bra eller dåligt?

En diskussion har blossat upp om statsminister Stefan Löfven (S), under den värsta krisen Sverige gått igenom på åtskilliga decennier, är tillgänglig för intervjuer i tillräckligt hög grad.

Enligt en enkät som Sveriges Radio gjort anser åtta av tio tillfrågade riksspridda medier inte det. De anser att statsministern håller sig undan från ansvarsutkrävande intervjuer i för hög grad.

Låt mig beskriva hur jag ser på det som jag uppfattar som en strategi från statsrådsberedningens medieansvariga.

Drastiskt uttryckt har de stängt in Löfven i en garderob och släpper ut honom med jämna mellanrum.

Det behöver inte vara fel. Men det kan såklart, som allting annat, diskuteras.

Stefan Löfven är inte ordens man. Han är inte och kommer aldrig att bli, en stor retoriker. Tvärtom har han ofta direkt svårt att uttrycka sig stringent och lättfattligt.

Det är i hans jobb ett handikapp av ganska stora mått. Det blev uppenbart, om det inte varit det förr, i en katastrofal intervju som SVT:s ”Agenda” gjorde i slutet av november med honom.

Den handlade om den just då mest brännande frågan, gängkriminalitet och gatuvåld. Intervjun var förödande för bilden av Löfven och det verkade inte som att han förberett sig en enda sekund.

Sedan dess förefaller det som om Löfvens framträdanden regisserats i högre grad, i den meningen att de fått fastare ramar.

Det behöver inte vara fel. Alla är inte bra på allting och det man är sämre på gäller det att riskminimera. Det har uppenbarligen gjorts i det här fallet.
 

Nu består Stefan Löfvens vanligaste möten med media av frekvent återkommande presskonferenser då han läser upp det han vill ha sagt. Sedan svarar han på några enkla frågor och därefter går han. Inga enskilda intervjuer.

Det funkar bra, sett ur hans och hans stabs synvinkel. Det hela genomförs utan att statsministern faller ner i några djupare fallgropar.

Därutöver ställer han då och då upp för enskilda intervjuer för de stora medierna. Vissa tycker alltså att de är för få, statsministern ska vara mer tillgänglig än han är för ansvarsutkrävande intervjuer i denna svåra tid.

Stefan Löfven under en presskonferens.

Det kan vara så. Själv är jag nöjd med min Löfvendos men smaken är som bekant delad. Vissa vill uppenbarligen ha mer.

Men man måste också ha respekt för att statsministern har ganska mycket att göra just nu. Alla resor är visserligen inställda men regeringen har jobbat för ett osannolikt högtryck under de månader som coronakrisen varit akut. Det är ett jobb som inte sköter sig självt. Löfven måste ägna sig åt det också. Det kan vara viktigare än att ge fler intervjuer än han redan gör.

Jämfört med sina föregångare som statsminister är Stefan Löfven annorlunda. Fredrik Reinfeldt (M) ställde inte heller upp på intervjuer i tid och otid. När han gjorde det var mimiken oftast reducerad till ett minimum, uttrycket mycket allvarsamt.

Göran Persson (S) var mer av en sång- och dansman. Han kunde säga nästan vad som helst – men kom undan med det på ett helt annat sätt än Löfven.

Den enkla förklaringen tror jag är att Persson tyckte det var roligt att munhuggas med media. Det gör inte Stefan Löfven.

Att lägga om mediestrategier för Löfven efter den olycksaliga Agendaintervjun i november, då statsministern bland annat sade att han inte sett gatuvåldet och skjutningarna komma, behöver inte ha varit fel. Varken för honom själv, för media eller för medborgarna.

 

Nu sitter Löfven i garderoben. Men kommer ut flera gånger i veckan och gör det han är bäst på, väl förberedda presskonferenser.

Det han är sämst på är hårda intervjuer i etermedia. De görs de också, men kanske mer sällan än tidigare. Jag tror inte att demokratin blir lidande.

Men det har förekommit återfall. Som när Löfven svarade så här på frågan vad han skulle göra i påsk: ”Det vanliga”.

Det var ju det vi inte skulle göra, hade han själv sagt.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.