Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Det hänger på EU-valet för Lööf och Hägglund

Lockade fåI 2009 års val till EU-parlamentet röstade bara 45,5 procent. Men valet nästa år kan ses som ett genrep inför riksdagsvalet och har stor betydelse för de partier som ligger nära fyraprocentsspärren.

Om ett år är det val till EU-parlamentet.

Det blir en nagel­bitare för Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD).

På pappret handlar ­valet den 25 maj nästa år om att utse 20 ledamöter till EU-parlamentet. Det har stor betydelse för Sverige.

Inte bara för att upp till 70 procent av alla lagar som riksdagen klubbar igenom har sitt ursprung i EU. Utan också för att parlamentet, från början en diskussionsklubb, blivit en riktig maktfaktor.

Det har medbestämmande i de ­flesta viktiga frågor. Är ledamöterna inte överens med medlemsländernas regeringar tillsätts en förliknings­kommission.

Valet är alltså viktigt redan från start. Men denna gång får det ännu ­större betydelse eftersom det är ett genrep inför riksdagsvalet fyra månader senare.

Flera partier har redan börjat oroa sig för ­utgången. Det gäller framför allt Centern och Krist­demokraterna som i opinions­mätningarna ligger farligt nära, eller rent av under, fyraprocentsspärren.

I dag har de varsin ledamot i parla­mentet, Alf ­Svensson (KD) och Kent ­Johansson (C). Men efter valet kan det vara utan representant i Bryssel.

Det kan tyckas ­mindre intressant. Men för de inblandade partierna kan det vara skill­naden mellan succé och fiasko.

C och KD är redan skad­skjutna. Dåliga opinionssiffror under lång tid räcker för att de partiaktiva ska hänga med ­huvudet och inte lägga ner det där lilla extra.

En förlust i EU-valet måna­derna före riksdagsvalet kan i det läget få förödande konsekvenser. Risken för att luften pyser ur hela kampanjorganisationen är överhängande.

Centerledaren Annie Lööf och hennes KD-kollega ­Göran Hägglund har alltså skäl att göra sitt yttersta ­under den korta valrörelsen före EU-valet. Lööf mer än Hägglund som säkrat upp med förre tv-profilen Lars Adaktusson överst på valsedeln (det klubbas först i höst men är i ­praktiken klart).

Men EU-valet kan också avgöra vilka frågor som blir viktiga i riksdagsvalet. Miljöpartiet har utmanat Sverige­demokraterna, som i dag saknar EU-mandat, om vilket som blir tredje största parti.

Jimmie Åkesson gnuggade händerna när han fick höra det. Hans väljare är EU-fientliga och har ofta struntat i parla­mentsvalet. Men efter MP:s ­utmaning är han helt säker på att ­deras röstvilja ökade rejält.

Blir Sverigedemo­kraterna trea i EU-valet kommer debatten inför riksdagsvalet i ­högre grad handla om SD:s frågor, det vill säga invandringen. Det är det inget ­parti, utom SD förstås, som vill.

Alltså, ett väldigt viktigt val av flera skäl. Men som bara 45,5 procent b­rydde sig om förra ­gången, 2009.

För de inblandade partierna kan det vara skill­naden mellan succé och fiasko

5 saker att hålla koll på i veckan

Följ ämnen i artikeln