Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Snackar snyggt – med fula tricks

triumferar med talet Håkan Juholt har ett trumfkort – och det är hans retoriska förmåga. Och i förrgår utnyttjade han den till fullo och försökte framställa statsminister Fredrik Reinfeldt som ledare för en hård, kall och människofientlig regering.

Håkan Juholt är en skicklig retoriker.

Under partiledardebatten öste han frågor över Fredrik Reinfeldt.

Men en del av dem borde han ha ställt till sig själv i stället.

I förrgår möttes Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt i sin första debatt.

Juholt utnyttjade sitt trumfkort, den retoriska förmågan, till fullo. Han pumpade ut frågor till Reinfeldt, samtliga med samma syfte. Att fram­ställa statsministern som ledare för en hård, kall och människofientlig regering.

Det är inget fel med det.

I krig, kärlek och politik är alla medel tillåtna. Även de fula.

Och faktum är att Håkan Juholt var ganska ful. En rad av de frågor som han ställde till Reinfeldt kunde han lika gärna ha ställt till sig själv. Eller till företrädarna Ingvar Carlsson och Göran Persson.

– Kommer jag att kunna leva på min pension? undrade Håkan Juholt retoriskt.

Bakom pensionsreformen står fem partier som via pensionsarbetsgruppen vårdar den som ett bräckligt spädbarn. Ett av partierna är Social­demokraterna och deras nuvarande ledamot i arbetsgruppen är Tomas Eneroth.

Första riksdags­beslutet togs 1994. De sista bitarna var på plats 2003. Då var Persson statsminister.

– Varifrån kom idén att sälja ut förskolor, skolor och sjukhus till stora, globala, privata aktörer? frågade Juholt.

Systemet med friskolor infördes av den borgerliga regeringen 1992. Men efter regeringsskiftet 1994 avskaffades de inte, tvärtom växte friskole­sektorn kraftigt. Däremot skärpte S-regeringen reglerna för etablering.

2004 gick 6 procent av grundskolans elever i friskola. 2006, vid senaste regeringsskiftet, var det 8,2. Senaste siffran är från 2008. Då gick knappt var tionde grundskoleelev, 9,9 procent, i friskola.

– Var mötte du dem som sa att den avreglerade elmarknaden inte fungerar men att det inte gör någonting att elpriserna går upp och industrin och hushållen drabbas hårt? frågade Juholt.

Återigen retoriskt skickligt. Men kanske inte till rätt adressat. Elmarknaden avreglerades den 1 januari 1996. Statsminister då var Ingvar Carlsson.

I sanningens namn ställde Juholt frågor även om beslut som initierats av Fredrik Reinfeldt och hans regering, till exempel om a-kassan. Och sjukförsäkringen. Andra frågor handlade om kommunala beslut. Eller beslut fattade av arbetsmarknadens parter.

Juholt är en medryckande talare. Men kanske inte alltid alldeles sanningsenlig.

5 smarta saker att säga vid middags- bordet i kväll

Inte ens Obama bor på hemlig adress

Medan statsministens officiella residens renoveras under ett halvår, har familjen Reinfeldt evakuerats till en hemlig adress. Det är inte krig, landet lider inte av akuta terrorhot. Ändå ska stats­ministern ha hemligt bo.

Extremistläger för barn, ett nygammal påfund

Svenskarnas parti, av många kallat nazistiskt, arrangerar sommarläger i Skåne. Bland annat utlovas ”intressanta föreläsningar”. För barn under 15 år är lägret gratis. Visst anar man den historiska föregångaren?

Det är FRA, fast i dansk tappning

Danmark ska införa automatiska gränskontroller som registrerar alla bilar som kör in i landet. Det är ett slag mot EU:s grundidé, det fria flödet av varor och människor. Varför är FRA-aktivisterna tysta nu?

De har aldrig varit där på vintern

Den brittiska tidskriften Monocle har utsett Helsingfors till den stad i världen där livskvaliteten är högst. Det handlar bland annat om behaglig arkitektur och uteserveringar. Jag säger bara det, de har inte varit där på vintern.

Kyrkan har inget med religion att göra

Bara 15 procent av Svenska kyrkans medlemmar tror på Jesus. Lika många är uttalade ateister. I stället är man med för att man gillar traditioner och tycker att kyrkan gör ett bra jobb för utsatta.

Följ ämnen i artikeln