Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Han måste gå på offensiven – nu

Fredrik Reinfeldt kan inte vänta till augusti.

Han måste gå på offensiven redan nu.

Annars blir det ingen tredje mandatperiod.

På valkickoffen i morgon för de fyra regeringspartierna, i Nacka utanför Stockholm, kommer de fyra partiledarna att släppa en nyhet.

Bra så. Men det räcker inte.

Enligt liggande plan ska Alliansen presentera sitt valmanifest först i mitten av augusti, en månad före riksdagsvalet.

Det är alldeles för sent.

Det finns sannolikt en rad förklaringar till att Alliansen i dag ligger hästlängder efter de tre rödgröna partierna i väljarbarometrarna. Men den viktigaste är att de inte tagit greppet om framtiden.

Att Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna vann riksdagsvalet 2006 hade två huvudsakliga orsaker. Den ena var att Socialdemokraterna hade suttit vid makten i tolv år och regerat sönder sig. De hade inte svar på de frågor som väljarna ställde.

Den andra var att Fredrik Reinfeldt och hans kompisar hade idéer och verkade veta vad de ville. Särskilt i jämförelse med Göran Persson som då varit statsminister i tio slitsamma år.

Utstrålar Alliansen av idag handlingskraft och visioner? Nej, det gör de inte. De ge snarare intryck av att vara lite trötta och mest ägna sig åt krishantering.

Pisarapporten om tillståndet i den svenska skolan ledde till en rad förslag på skolans område. S-förslag som föreföll ha folklig förankring adopterades snabbt. Nuonaffären i KU genomleds. Försvaret skulle plötsligt putsas upp, särskilt på det till helt nyligen demilitariserade Gotland.

Alliansen har, för att uttrycka sig tydligt, ägnat det senaste halvåret åt att reagera. Inte agera. Det är det som avspeglar sig i opinionsmätningarna.

Ska Fredrik Reinfeldt (M) ha en chans att vinna det tredje valet i rad och fortsätta som statsminister i ytterligare fyra år måste skutan styras om.

Kolla resultatet av valet till EU-parlamentet för drygt en vecka sedan. De största vinnarna var de som har ett tydligt budskap om förändring. Förutom invandringsfientliga SD också Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, FI.

I stället för att ta till sig det förklarade ledande moderater, bland andra Fredrik Reinfeldt, att de partier som tar ansvar för helhet och långsiktighet straffades av väljarna.

I så fall agerade väljarna väldigt olika. Socialdemokraterna, som också gör anspråk på att ta ansvar för helhet och långsiktighet, backade 0,2 procentenheter. Moderaterna tappade 5,2 procentenheter.

Det är inte lätt att sitta i regeringen och samtidigt ägna sig åt politisk förnyelse. Där ska landet regeras, varenda dag. Att sitta och fundera över ideologi, framtid och förändring finns det inte tid till. Det är inte alliansregeringen den första att erfara.

Det återstår 103 dagar till valet. Men så många dagar har Fredrik Reinfeldt inte på sig att vända valvinden.

Ska han ha en chans i höst måste han ta greppet om framtiden. Övertyga om att han vill något nytt. Förvissa väljarna om att även han vill förändra.

Men det jobbet måste påbörjas redan nu. Det kan inte vänta till augusti.

Följ ämnen i artikeln