Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Ta semestern på allvar - strunta i att välja i juni

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om ni redan börjat oroa er för hur ni ska göra i juni har jag ett förslag:

Låtsas som ingenting.

Nu är väl chanserna rätt stora att ni inte har tänkt på saken än. Det var trots allt inte mer än några månader sen som ni förväntades rösta senast. Men det är inte jag som har hittat på att det ska vara val till EU-parlamentet när sommaren är som bäst. Och förr eller senare måste ni ändå bestämma er. Lika bra att ha det gjort:

Strunta i alltihop.

Möjligen blev ni förvarnade i förrgår. Det var då Nils Lundgren och Sören Wibe fick plats på Dagens Nyheters debattsida. Trots att de inte är generaldirektörer, eller ens landshövdingar. Bara vanliga, enkla ekonomer. Ja, Wibe är riksdagsman för sossarna också. Men ändå.

Nästan hälften av alla väljare är inte särskilt förtjusta i ett mäktigare EU, påpekade de. Trots det tänker de stora partierna se till att vi skickar de mest EU-lojala nickedockorna till parlamentet. De fifflar helt enkelt med listorna, så att inga skeptiker kan bli invalda.

Vi ska få välja, så länge vi inte har något val.

Man kan förstås rösta på miljöpartiet eller vänstern. Men då tvingas man samtidigt rösta på att ingen ska få köra bil, att feminism ska bli obligatorisk statsreligion och att Lars Ohly bestämmer vad vi ska betala i skatt. Centern är det ingen idé att rösta på. Deras EU-politiker blir EU-kramare så fort de landar i Bryssel. Det gäller förresten de flesta som skickas dit på välbetalda jobb. De brukar "go native", som britterna sa om kolonialtjänstemän som glömde var de kom ifrån och började bete sig som infödda.

Nils Lundgren tänker nog försöka skapa ett alternativ åt oss till valet i juni. Han är en rätt envis typ. Men det är inte så lätt. Det är inte bara i USA det behövs massor av pengar för att vinna väljare.

Därav mitt råd. När nu alla stora partier bestämt sig för att lura oss, kan vi luras tillbaks. Man måste inte rösta. Och varje röst, oavsett vad man röstar på, tar EU-parlamentet som ett bevis för att det företräder oss. Det brukar EU-parlamentet påstå. Och kräver nästan alltid, i vårt namn, att EU ska bli mer centraliserat och mäktigare.

Varje utebliven röst, däremot, hjälper till att avslöja EU-parlamentet som den lekstuga för EU-kramare den är. En insynsskyddad påtryckargrupp bortom vår kontroll. Det är därför EU-kramarna är så rädda för att valdeltagandet ska bli lågt. Ju lägre valdeltagande, desto mindre makt har de att tvinga på oss något vi inte vill ha.

Så för en gångs skull är det enkla också det rätta. Ta din semester på allvar. Strunta i valet i juni. Rör inga röstsedlar. Sen kan vi skratta brallorna av EU-kramarna om de vågar påstå att de är folkvalda.

Johan Hakelius