Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hamilton drömmer om medeltida hemmafruar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Debattören och författaren Carl Hamilton har sett ljuset. Och det ser mörkt ut. På en helsida i Dagens Nyheter i söndags marknadsför han sin nya bok. Så här ungefär: Hamilton är djupt oroad över samhället, det har gått åt helvete rent ut sagt. Barndomen är nermonterad och vuxna vägrar bli vuxna, familjen är upplöst och dokusåpor har tagit makten. Jag har inte läst boken, bara intervjun, och där predikar Carl Hamilton medan reportern lyssnar och lär. Och visst, många självklarheter som Hamilton lanserar kan de flesta skriva under på. Barn behöver förebilder och vuxna måste sätta gränser, inte ge upp.

Problemet med intervjun är att det svävar något mellan raderna hela tiden. Man kan helt enkelt inte vara säker på hur Carl Hamilton vill att vuxenvärlden ska se ut, hans dröm om den traditionella familjekonstellationen innehåller heller inte minsta bisats om att hemmet alltid har varit den absolut i särklass farligaste platsen för kvinnor att vistas på vad gäller risken att utsättas för våld. I Hamiltons värld verkar familjen i stället vara den Stora Lösningen. "När Carl Hamilton var barn var inga föräldrar skilda och mammorna var hemmafruar. Det var i Växjö, för inte så längesedan, även om det låter avlägset idylliskt när han berättar om hobbykalendrar och klistermärken ""

De av oss som ändå anser att hemmafrurollen ska vara ett val, inte ett tvång, tycker nog att det är rätt skönt att Carl Hamiltons barndom är ett minne blott. När mamma bakade bullar och barnen var rädda för pappa och vuxna inte frågade sina barn hur de mådde.

Det daltas rätt hårt med alla självutnämnda curlingföräldrar i dag, men tack gode gud för utveckling.

Hamilton menar vidare att föräldrar kapitulerat och numera tittar på dokusåpor med sina ungar. Jag tror inte att så många föräldrar kollar på dokusåpor ihop med sina barn men om det stämmer är det ju toppen. Kollar man ihop kan man ju snacka om det man ser. Halleluja. Just

dokusåporna återkommer han till upprepade gånger, dagisbarn ser Linda Rosing ha sex, men glömmer att barn numera också vet hur lemlästade krigsoffer ser ut i närbild. Men menar Hamilton att det var bättre på den tiden det bara fanns två kanaler? För samtidigt som det visas mer skit på tv nu har också världen vidgat sig. Vi kan söka alternativ mediainformation på till exempel nätet och vi kan skaffa parabol och plötsligt befinna oss på andra sidan jordklotet.

Hamilton beskriver också med värme sin gamla lärare, adjunkt Ögren, som alltid hade blazer och slips och var auktoritär. Men adjunkten hade inte haft en suck på skolor där lärare åker på däng i dag. Förstår inte Hamilton det? En av de bästa lärare jag någonsin haft gick för övrigt alltid i jeans och jeans-skjorta (Hej Ante!). Han styrde inte klassen med rädsla men med en balans mellan att våga sätta gränser OCH vara vår kompis. Vi ansågs vara skolans problemklass men Ante såg något annat. Han orkade se något annat och det förändrade oss alla till det bättre. Sedan dess har även min gamla förort drabbats av större

segregation, färre resurser i skolorna och nerlagda fritidsgårdar vilket beror mer på politik än familjens upplösning. Men vad fattar Hamilton av det? Han ska lära sin son att segla.

Föräldrar ska inte klä sig och bete sig som tonåringar, dundrar Hamilton vidare. Jag väntar förgäves på könsperspektivet, för vilka är det som går i converse vid 45 års ålder, som har en 20 år yngre snygging vid sin sida av rädsla för att annars uppfattas som gamla, vilka drar i större utsträckning från allt ansvar vid skilsmässan? Jo, män. Det finns strålande undantag men jo, män. Kvinnor har alltid stannat hos sina barn när hem splittrats. Men i dag är Hamilton i synnerhet orolig för arbetarkvinnorna som enligt honom skulle må bättre av att få uppfostra sina barn än att jobba. Inte ett ord om att män är lurade som inte vill/får ta hand om sina barn under småbarnsåren.

Kanske ska ändå inte Hamilton misströsta inifrån sin

medeltida grotta. Jag tror

nämligen att det kan vara så att han har självaste Påven på sin sida.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln