Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Reinfeldt bryter mot sitt eget budord

Fredrik Reinfeldt bryter mot sitt eget första bud.

Förändra er, eller dö, sade han till partikamraterna för sju år sedan.

Men hur mycket har Moderaterna förändrat sig sedan dess? Inte så mycket.

Det var på den kommunal rikskonferensen i Örebro 2007 som Reinfeldt manade sina partikamrater att börja tänka grönt, alltså helt annorlunda än partiet tidigare hade gjort. Hans budskap var tydligt.

– Förändra er, eller dö.

Bara fem månader tidigare hade Sternrapporten slagit ner som en bomb. Ekonomen Nicholas Stern slog fast att klimatförändringarna med översvämningar och torka kommer att driva hundratals miljoner människor på flykt.

Den fick Moderaterna att förändra sig. 2004 motionerade Reinfeldt mot miljöskatter och året därpå ville han sänka bensinskatten.

I regeringsställning blev det tvärtom. Reinfeldt framhåller den svenska koldioxidskatten och föreslog en rejäl höjning efter bara ett år som statsminister.

Då var Moderaterna ett parti som förändrade sig och partier som inte gör det riskerar, som Reinfeldt så riktigt påpekade, att dö.

Men i dag uppfattas Moderaterna inte som ett parti i förändring. Tvärtom är det underförstådda budskapet att det mesta är som det ska med a-kassan, statsfinanserna, sjukförsäkringen och jobben. Det kan bli lite, lite bättre - men inte mycket.

Det är sannolikt den främsta förklaringen till Moderaternas tillbakagång i gårdagens väljarbarometer från Statistiska centralbyrån, SCB, den sista före valet. Den är i huvudsak gjord före EU-valet i söndags men visar liknande tendenser.

Fi finns även på den rikspolitiska kartan, stödet för Vänsterpartiet ökar medan det sjunker ordentligt för Moderaterna.

Om SCB-mätningen skulle bli valresultat, vilket den inte kommer att bli, skulle Fredrik Reinfeldts dagar som statsminister vara slut. De fyra borgerliga partierna samlar totalt 36, 8 procent av rösterna.

Men stödet i riksdagen skulle vara ännu lägre, 33, 9 procent eftersom Kristdemokraterna enligt mätningen skulle vara tvungna att lämna riksdagen. De klarar inte 4-procentsspärren.

Socialdemokraterna, med 35,3 procent i SCB-mätningen, skulle ensamma vara större än de tre borgerliga partierna tillsammans. Ett mardrömsscenario för Reinfeldt, både som M- och Alliansledare. Fyra år utan något som helst inflytande, hur kul är det? Inte alls.

Under förra mandatperioden låg Alliansen under de rödgröna i opinionsmätningarna nästan hela tiden. Trenden bröts i maj, fyra månader före förra valet. Fredrik Reinfeldt fick förnyat förtroende som statsminister.

Kan historien upprepa sig? Ingenting är omöjligt i politiken men det ser definitivt svårare ut den här gången.

De fyra borgerliga partierna ligger i den nya mätningen 7,3 procentenheter under resultatet i motsvarande mätning före förra valet. Då låg dessutom samtliga i kvartetten på rätt sida om fyraprocentsspärren.

Den viktigaste förklaringen till skillnaden mellan då och nu är Moderaternas tillbakagång. Jämfört med samma mätning i maj 2010 har partiet tappat 6,5 procentenheter. KD och FP har backat något medan C har ett blygsamt större stöd nu än då.

För de tre rödgröna partierna är läget nästan detsamma. Då samlade de 50,1 procent av väljarna - men förlorade ändå. Den här gången är siffran något högre, 51,3 procent.

Om Alliansen ska vinna valet måste Moderaterna få tillbaka formen. Där har Fredrik Reinfeldt och hans stab en hel del att göra.

Fotnot: SCB-mätningen är ganska osäker. Drygt hälften av de tillfrågade ville inte svara. 21 procent kan inte peka ut ett parti.

Följ ämnen i artikeln