Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Det var rena magin - jag hittade ut ur Jakobsberg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är övertygelsernas sommar. Jag börjar till exempel bli övertygad av alla som är övertygade om att den där Berlusconi, det är minsann en riktig skurk, kanalj och halvdiktator.

En person som kan skrämma alla fina mediemänniskor att hålla hand och sjunga "We shall overcome...", måste nästan ha någon god egenskap. Det börjar jag bli övertygad om.

Och så är det det här med LO. Nu ska LO övertygas om att LO egentligen inte var övertygad om att LO inte skulle ha någon övertygelse om EMU. Om ni hänger med. Göran Persson verkar övertygad om att LO måste övertygas för att han ska kunna övertyga oss om att vår övertygelse egentligen är att rösta ja.

Folkomröstningen, ja. Det är väl därför det är så övertygat i sommar. Kampanjare blir nog sjukpensionerade om de inte liknar får som just värvats av Moon-sekten. Men lite orolig blir man. De står överallt med sina flygblad. Och sitt opersonliga leende. Det känns som om vi blivit luftlandsatta på ett sommarkollo för scientologer. Hoppas de blir avprogrammerade till hösten.

Fast helt kan man förstås inte dra sig undan övertygelsernas sommar. Man vill ju vara med, ändå. Undvika utanförskapet. Så man får skaffa sig lite egna övertygelser.

Jag skaffade mig en i förrgår. Jag är övertygad om att det bara är ren tur om man lyckas ta sig ut ur Jakobsberg. Liksom alla goda övertygelser är denna baserad på eftertanke. Jag hade tid med det när jag snurrade runt i Jakobsbergs centrum. Ett varv och två varv och tre varv. Allt såg ut som gågator. Utom när varvet gick in i villaområden. Då var alla gator återvändsgränder.

Till slut hade jag ändå den där rena turen och hittade ut. Jag vet inte hur. Kanske var det en maska som gick i rumtid-väven. Astrofysiker brukar mumla om sånt när de träffar på det oförklarliga.

En annan övertygelse har jag fått genom att titta på tv. Särskilt nyheterna. Det är alltid folk på nyheterna som skjuter i luften. De sägs vara glada. De firar.

Själv funderar jag på vart alla de där kulorna tar vägen. De måste väl trilla ned? Kanske på en glad firare?

Kanske. Kanske inte. Min övertygelse är ändå att det är ett tecken på underutveckling att fyra av automatvapen i luften, bara för att fira. Det finns ju girlander och ballonger. Man kan skicka gratulationstelegram.

I Jakobsberg var det ingen som sköt i luften. Men de såg inte så glada ut heller. Varför skulle de göra det? De kan ju inte ta sig ut. De är fångna i Jakobsberg. De kanske inte ens vet om att de måste avsky Berlusconi.

Fast det enda de går miste om är övertygelsernas sommar. Flygblad och sektleenden. Man kanske skulle skicka dem ett gratulationstelegram.

Johan Hakelius