Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Chefen - en källa till skvaller och hånskratt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni hör till dem som undrar vad chefer är till för.

Det finns en tidning som heter just det. Chef, alltså. Anders Björck, landshövding i Uppsala, är med i senaste numret. Det har gjorts en test och Anders Björck får toppbetyg. Han är drömchefen. Han fattar korrekta beslut, han delegerar, han lyssnar, han leder. Och är "ömsint". Fan vet om han inte spelar innebandy och bakar kakor med personalen på lediga stunder också.

Hursomhelst, han gör allt det där som chefer är till för. Enligt chefer själva. Och deras konsulter.

Och ändå hör ni till dem som undrar vad chefer är till för.

Ni kanske har sett annonskampanjen också. Den från fackförbundet Ledarna. Ett fackförbund för chefer. Kampanjen där det står sånt som "Alla vill tjäna som chefen. Utan att göra jobbet".

En ganska kaxig kampanj. Och ändå hör ni till dem som undrar vad chefer är till för.

Ni gör alldeles rätt. För det är så här:

Ni står där på slagfältet. Kanske är slagfältet ett bygge, eller ett klassrum, eller ett aluminiumsmältverk. Vad vet jag? Poängen är att ni står vid fronten. I verkligheten. Och så hör ni plötsligt av chefen.

Det är något han vill. Ibland något hon vill. Kanske går det åt för mycket spik, kanske gäller det ett nytt mångfaldsprojekt som ska genomsyra hela undervisningen, kanske ska ett arbetsrotationsprogram genomföras.

Då vet ni vad som händer.

Eller så är det någon ny idé som inte funkar.

Då vet ni också vad som händer. Samma sak: chefen.

Vad är chefer egentligen till för? säger någon. Det där begrep man ju från början att det inte skulle funka, säger någon annan. De fattar inte hur det är här i verkligheten, säger en tredje. Så sitter ni och pratar och gemenskapen är god. Alla är ense om att chefer bara ställer till besvär.

Efter ett tag kommer ni in på fallskärmar och de där undersökningarna som visar att chefer är psykopater. Då nickar alla och garvar lite. Även om chefen bara är en verkmästare med ett par tusen extra i månaden.

Här är min teori: det är just det chefer är till för. Chefer är till för att man ska undra vad de är till för. De har betalt för att man ska kunna driva med dem. Garva åt dem och titta menande på varandra varje gång de får en idé. En idé som givetvis inte kommer att funka. Det begrep man från början.

Vi behöver sånt. Och därför är det där med Anders Björck oroande. Vem ska de mobba på länsstyrelsen i Uppsala, när de har en drömchef?

Kort sagt: Anders Björck verkar inte göra sitt jobb.

Johan Hakelius