Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Varsågod, här kan du jämföra

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grattis, medborgare!

Den här unika tabellen är till för dig.

För första gången kan du jämföra effekterna av partiernas ekonomiska förslag.

Det var inte alls meningen att riksdagens utredare skulle bli konsumentvägledare för vetgiriga väljare. Men det blev resultatet.

Historien om tabellen är i korthet den här. Moderaterna ville lägga om sin skattepolitik eftersom de befarade att väljarna uppfattade den som oseriös.

Ett steg på vägen var att be riksdagens utredningstjänst analysera moderaternas egna budget- och skatteförslag. Och jämföra dem med de andra borgerliga partiernas.

Sekretess

Uträkningarna blev klara i januari men hemligstämplades. Allt material från utredningstjänsten är nämligen sekretessbelagt så länge beställaren själv inte väljer att offentliggöra resultatet.

Men det gjorde moderaterna för en vecka sedan. I går valde resten av de borgerliga att gå samma väg. Trots att de tycker att materialet är ofullständigt.

Stort steg

Resultatet är att du, jag och alla andra intresserade medborgare kan jämföra de fyra borgerliga partiernas ekonomiska förslag. Och se vilket som passar oss och våra värderingar bäst.

Det är ett stort steg framåt. Men för att vara riktigt bra för väljarna borde riksdagens utredare köra även socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets gemensamma budgetförslag genom dataprogrammen. Då fick vi den service vi är värda.

Det här, och mycket annat, kan man utläsa av tabellen:

Låginkomsttagarna:

Tjänar mest på centerpartiets förslag.

Höginkomsttagarna:

Om de röstar med plånboken är det moderaterna som ger mest.

Kvinnor och män:

Skillnaden mellan könen i skatteutfallet är minst hos centern.

Åldrar:

Medelålders ligger bäst till hos m och fp. De yngre pensionärerna tjänar mest hos c och kd.

Storstad eller glesbygd:

Välj centern om du bor i norra Sveriges inland och räknar kulor. Och folkpartiet eller moderaterna om du bor i Stockholm.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln