Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Den 19 september blir en rysare – det vet vi redan nu

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kommer att bli hårt.

Det blir kanske smutsigt.

Men en sak är säker. Om 242 dagar finns en segrare.

I dag börjar valåret. På morgonen möts partiledarna i riksdagen för årets första partiledardebatt.

På söndag och onsdag duellerar statsministerkandidaterna – titelinnehavaren Fredrik Reinfeldt (M) och utmanaren Mona Sahlin (S) – i tv och radio.

Redan nästa söndag är det dags för nästa partiledardebatt. Det blir inte den sista, långt därifrån.

I fokus står två frågor:

Vem vinner, alliansen eller de rödgröna?

Blir islamofoberna i Sverigedemokraterna det åttonde riksdagspartiet?

Det blir en lång valrörelse. Sannolikt blir den också ganska smutsig. Mycket står på spel för både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Politiker vill ha makt. Det är därför de ägnar sig åt politik, för att omsätta sin ideologi i verkligheten.

Reinfeldts främsta drivkraft är att han vill att Moderaterna ska bli ett statsbärande parti på samma sätt som Socialdemokraterna varit under hela Sveriges moderna historia. En borgerlig regering ska inte uppfattas som en parentes i normaliteten.

Reinfeldt vill, som den förste borgerlige statsministern sedan Thorbjörn Fälldin 1979, bli omvald.

Mycket talar emot honom. Opinionssiffrorna är risiga. Den ekonomiska krisen gynnar ingen som vill bli återvald. Flera av de mindre partierna i alliansen löper hög risk att inte ta sig in i riksdagen och då är det kört för Reinfeldt II.

Mona Sahlin är lika målmedveten som Reinfeldt. Hennes främsta drivkraft är möjligheten att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. En härlig revansch 15 år efter Sahlinaffären som fick henne att lämna regeringen med svansen mellan benen.

Sahlin har också chans att bli den första socialdemokrat som leder en koalition sedan Tage Erlander på 1950-talet. Då regerade S tillsammans med Bondeförbundet, nuvarande Centerpartiet. Många ser det som en nesa, men det kan likaväl vara en nystart.

De rödgröna har medvind i opinionsmätningarna. Men än har de varken ett gemensamt program eller särskilt vassa förslag. Än är valet verkligen inte avgjort.

En som inte deltar i dagens debatt är Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ledare. I nästan varje val gör ett parti en kraftansträngning för att försöka ta sig in i riksdagen.

Det brukar sällan lyckas. Senast det hände i Sverige var 1991 då Kristdemokraterna och Ny Demokrati kom in. Och 1994 då Miljöpartiet återkom efter en mandatperiod ute i kylan.

Men opinionsmätningarna är för närvarande entydiga. Sveriges största främlingsfientliga parti är på väg mot riksdagen. De kan till och med bli vågmästare.

Söndagen de 19 september blir en rysare. Det vet vi redan nu.

lena mellin

Följ ämnen i artikeln