Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

En ren slump att Percy Barnevik råkade avgå

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland dyker folk upp på märkliga ställen.

Jag satt och tittade på ett avsnitt av "Kommissarie Morse". Ni minns väl honom? Den snälle men grinige mordutredaren i Oxford. Han körde runt och lyssnade på Wagner i sin oxblodsfärgade Jaguar MKII. Listade ut det mesta, bara genom att tänka efter. Ofta hade han fel, men på något sätt blev det rätt ändå.

Colin Dexter skrev böckerna. John Thaw spelade Morse i tv-serien, ända till sista avsnittet där Morse dog. Inte så långt därefter dog Thaw själv.

Ett kusligt sammanträffande.

Hursomhelst. Tv-serien finns att skaffa på video. Alla 33 avsnitten. Det jag råkade titta på handlade om en japan som blir mördad under en sommarskola i Oxford. I en scen står Morse och bläddrar igenom ansökningshandlingar från alla som anmält sig. Det är ordentliga formulär med porträttbilder. Och i en liten knapp sekund får man plötsligt se Percy Barnevik.

Ni kan förstå att det överraskade lite.

Jag spolade tillbaka och tryckte på pausknappen.

Jojomen. Det var faktiskt en bild på Percy Barnevik. Någon rekvisitör måste ha tyckt att just Percy såg ut som en typisk utländsk vuxenstuderande. Någon i behov av lite fortbildning. Och så saxade han bilden ur Financial Times, eller Fortune eller Business Week, eller vad det kan ha varit.

Det här hände samma dag som gamle Percy lämnade sitt sista uppdrag - det i Astra-Zeneca. Det kunde förstås inte rekvisitören ha vetat. När han plockade fram bilden var nog Percy fortfarande ett skägg i karriären. Ännu opensionerad. Men just därför kändes det betydelsefullt på något sätt. Ett omen. Ett kusligt sammanträffande.

Vi fungerar ju så, vi människor. Det ska helst vara betydelse, mening och samband i allt. Vanlig slump och oordning duger inte. Som när någon använder de stora pyramidernas mått för att räkna ut bevis för att vår civilisation grundlades av rymdvarelser. Eller något annat lika fantastiskt.

Jag hörde om en forskare som en gång använde samma sorts logik på en vanlig korvkiosk. Kiosken visade sig också vara övernaturligt exakt. Mystiskt betydelsefull. Måtten hade en högre mening, bortom slumpen. Om man bara räknade länge nog.

Samma sak med den där boken om "bibelkoden" som kom för några år sedan. Med ett speciellt system kunde man ur bibeln få fram dolda budskap. Profetior. Men det går att göra samma sak med en roman av Sigge Stark. Om man bara vet var man vill hamna och är duktig på matte.

Nä. Det är helt enkelt inget konstigt med att Percy Barnevik dyker upp i en gammal deckarserie, samma dag som sin sista avgång. Sånt händer hela tiden, utan någon särskild anledning. Slump, oordning och sammanträffanden.

Så kuslig är faktiskt den här världen.

Johan Hakelius