Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vi går mot ljusare tider

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-03-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

- Fler får nytt arbete - Tjockare plånböcker - Stockholm på tillväxt

Håll i dig.

Tre glada nyheter på samma dag.

Det tillhör inte vanligheterna.

NU VÄNDER DET Arbetslösheten minskar, vi får mer pengar i plånboken och tillväxtmotorn Stockholm har rullat i gång igen.

En nyhet är per definition något som avviker från det normala. Ofta är det negativt. Men i går kom faktiskt tre glada nyheter.

1 Arbetslösheten sjunker. Det är Riksbanken som står bakom den muntra spådomen.

Nyligen tillkännagav finansminister Pär Nuder att arbetslösheten står överst på regeringens dagordning. Och knappt hade han sagt det förrän banken såg ljuset i mörkret.

Enligt prognosmakarna börjar företagen nyanställa i år. Den totala arbetslösheten sjunker från 7,9 procent förra året till 6,9 procent nästa år. Då är även de som sysselsätts av Ams medräknade.

Visserligen betyder det att drygt 300000 personer fortfarande kommer att gå utan jobb. Men det är åtminstone 70000 färre än i dag.

2 Mer pengar i plånboken. Återigen är det Riksbanken som står för de glada nyheterna. Den tror att inflationen i år kommer att stanna på 0,2 procent.

Det innebär att pengarna, i stort sett, kommer att ha samma värde i slutet av året som de hade i början. Klackarna i taket!

Den löneförhöjning du får i år är alltså en riktig ökning. Inte bara luft i plånboken.

I ekonomkretsar används begreppet "realt disponibel inkomst". Då har höjda skatter och inflation räknats bort.

Förra året ökade den realt disponibla inkomsten med 1,3 procent. I år och nästa år blir ökningen mer än dubbelt så hög, tre procent. Det tackar vi för.

3 Stockholm på banan igen. Man kan tycka vad man vill om 08-or. Men Stockholm är en tillväxtmotor för hela landet.

I spåren av telekomkrisen sackade Stockholm. Ericsson gjorde sig av med en massa folk och arbetslösheten ökade. Det såg dystert ut.

Men enligt bemanningsföretaget Manpowers arbetsmarknadsbarometer går Stockholm nu en ny vår till mötes. Huvudstadens arbetsgivare är landets mest optimistiska. En högre andel än någon annanstans tänker nyanställa före semestrarna.

Tre glada nyheter på samma dag. Håll i hatten!

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln