Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Här får alla vara med på mutfesten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Höstsäsong och det har redan börjat dugga. Inte rent meteorologiskt, kanske, men politiskt. Jag tänker på barnbidragen och "Nuderjobben" och allt vad det heter. Små, ulliga miljardmoln som släpper ifrån sig välriktade, klingande skurar över valda delar av väljarkåren. Så att det må spira i vallokalerna om ett år.

Vi begriper ju alla att det handlar om det. Små gåvor för att påminna om Givaren. En löjligt enkel idé, men den funkar. Väluppfostrade människor säger tack när de får en present, även om de har betalat för presenten själva.

Problemet med att påpeka en sådan här sak, som alla redan begriper, är att få vill begripa den. Det viktiga, upptäcker man ganska snart, är att den som påpekar det som alla begriper är en svikare. Cyniker, är ordet som vanligen används. Och så kanske det är. Men det gör ju inte påpekandet mindre sant.

Det är klart att det finns en massa andra skäl att dela ut pengar om man är politiker. Övertygelser. Visioner. Välvilja. Empati. Allt det där finns. Men valår finns bevisligen också. Och mutorna är en del av dem.

Det vore ganska skönt om vi kunde lägga av att låtsas som om det inte vore så. Då kanske vi skulle kunna få en intressant diskussion om saken. För det är en av de mest spännande sakerna med en demokrati, det här med mutor och korruption.

Alla samhällen har mutor och korruption. Det som skiljer samhällen åt är hur de hanterar det. I odemokratiska samhällen sker korruptionen lite hur som helst och mest mellan makthavarna själva. Det är en slags regellös åskådarsport. I demokratiska samhällen, som det svenska, är korruptionen organiserad. Det finns lagar och regler för hur mutandet ska gå till och riksorganisationer som ansöker om att mutas. Det annonseras offentligt när en utbetalning är på gång, och bokförs ordentligt när den gjorts. Det finns myndigheter som administrerar mutorna och blanketter att fylla i för dem som tar emot mutorna.

Och - kanske den största skillnaden - alla får vara med. I en demokrati är vi alla mutkolvar, oavsett om vi faller under "satsning på barnfamiljer", "stöd till fattigpensionärer", "Nuderjobb", eller vad det nu kan vara.

Bra eller dåligt? Tja, det är det vi borde resonera om. Mutkolvar emellan.

Johan Hakelius