Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

På hemmaplan är det nattsvart

I dag står Fredrik Reinfeldt i fokus i EU.

Men på hemmaplan är det nattsvart.

I dag på förmiddagen inleder Fredrik Reinfeldt (M) en presskonferens på statsministerns residens Harpsund.

Den kommer att bevakas inte bara av svenska medier utan av journalister från en rad europeiska länder.

Att så många rest till den avlägset belägna herrgården beror inte i första hand på Fredrik Reinfeldt utan på hans gäster. Två av EU:s tongivande politiker anlände redan i går kväll, Tysklands kansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Vid arbetsmiddagen i går deltog också Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

På den informella dagordningen stod EU:s framtida problem och utmaningar, framför allt en krympande andel av världens samlade BNP i kombination med, jämfört med omvärlden, generösa välfärdssystem och en snabbt åldrande befolkning.

För några timmar står alltså Fredrik Reinfeldt i centrum för det politiska EU-intresset. Det kan han behöva liksom lite stjärnglans från Cameron och Merkel.

Här hemma är läget nämligen nattsvart. I alla fall om man inskränker sig till Fredrik Reinfeldts chanser att överleva som statsminister efter valet i september.

För drygt en vecka sedan gjorde Moderaterna sitt sämsta EU-val sedan Sverige blev medlem av unionen. Det var en riktig käftsmäll, inte ens var åttonde väljare lade sin röst på Moderaterna.

Enligt Aftonbladet/United Minds i går tänker inte ens var femte väljare lägga sin röst på Moderaterna i riksdagsvalet i höst. 19,7 procent sade sig välja statsministerns parti, den lägsta siffran på den här sidan förra riksdagsvalet. Det sammanlagda stödet för Alliansen är knappt 34 procent och Centern skulle tvingas lämna riksdagen.

I dag får Reinfeldt nästa smäll i Aftonbladet/United Minds. Mer än varannan väljare, 50,8 procent, anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Bara 27 procent anser att den går åt rätt håll.

I de fem sakfrågor som undersökts har väljarna högre förtroende för en S-ledd regering i tre fall. Bara när det gäller ”en god ekonomisk utveckling” är förtroendet högre för en regering ledd av Fredrik Reinfeldt.

Men det är inte bara väljarstödet som ser becksvart ut för Fredrik Reinfeldt. Han har också fiender som sprider rykten om att han skulle vara intresserade av ett antal europeiska toppjobb.

Det kan ju vid första anblicken te sig smickrande. Men de som sprider ryktet vill naturligtvis ge sken av att Reinfeldt kalkylerar med en valförlust i september.

Uppgifterna, i bland annat brittiska Telegraph, om att Reinfeldt skulle vilja bli EU-kommissionens ordförande och efterträda José Manuel Barroso faller på sin egen orimlighet. Kandidaten ska presenteras i slutet av juni och röstas om i mitten av juli.

Att Reinfeldt skulle överge sitt parti två månader före valet finns inte på kartan.

Men det är inte det enda jobb det sprids rykten om att Reinfeldt skulle vara intresserad av. Utan också posten som ordförande i Europeiska rådet, alltså för EU:s stats- och regeringschefer. Den tillsätts i höst, efter det svenska valet.

I dag står Fredrik Reinfeldt mitt på den europeiska scenen. Men här hemma är det riktigt dystert.

Följ ämnen i artikeln