Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ge fan i vilket sorts mjöl jag har i påsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så var det dags för påsen igen. Den man ska ha rent mjöl i.

Sjuttio procent av er läsare som röstade på aftonbladet.se tycker att det är en utmärkt idé att staten registrerar alla medborgares DNA. Det var Alf Svensson som tog upp saken först. Inget smuts i hans mjöl, kan man tänka.

Och nu har en professor, som liksom av en slump råkar vara gift med en politruk i kristdemokraterna, kommit på samma idé.

Och vad säger svenska folket, då? Tja, ni säger väl ungefär som Mathias, 26, sa här bredvid i går: "Har man rent mjöl i påsen har man inget att dölja."

Fosterland! Dalahästar, små grodorna och lussebullar. En svensk gillar att vandra i skogen, anmäler alltid ändrad inkomst till försäkringskassan och kan stå i kö. Men framför allt vet en svensk att den som har rent mjöl i påsen inte har något att dölja.

Integritet är, som alla hör, ett låneord. Nu är det tydligen dags att lämna tillbaka det.

Men varför stanna vid ett DNA-register?

Gardiner borde förbjudas. Vad som helst kan försiggå bakom fördragna gardiner. Har man rent mjöl i påsen behöver man inte vara rädd för insyn.

Och alla oavlyssnade telefonsamtal. Varför får sådant pågå, år efter år, utan att staten säger ifrån? Lite avlyssning stör väl ingen med rent mjöl i påsen?

Många rör sig obevakat dagarna i ända. En del-hur det är med deras mjölhygien kan man ju ana-till och med på nätterna.

Ska vi ha det så? Varför inte utrusta varje svensk med elektronisk fotboja? Svårt att få på vinterstövlarna, säger ni? Ok, då injicerar vi små mikrochips, kopplade till GSM-nätet, i nackskinnet på varje svensk. Som när man identitetsmärker hundar, fast med en liten sändare.

Staten måste veta precis var alla befinner sig hela tiden om det ska bli riktigt renstädat i mjölpåsarna. Ingen får slinka undan. Har man rent mjöl i påsen behöver man inte vara rädd för det.

Förresten borde alla betraktas som skyldiga till allt, om de inte kan bevisa motsatsen. Det är inget att oroa sig för. Om man har rent mjöl i påsen.

Justitieminister Thomas Bodström säger förstås det man ska säga: "Jag skulle personligen inte ha något emot att vara DNA-registrerad." Han vill med det tala om för er att han har rent mjöl i påsen.

Själv vill jag redan nu tala om att jag, personligen, har något emot att bli DNA-registrerad. Det beror på att jag gillar det där lilla låneordet. Eller på ren svenska: arrestera mig, eller ge fan i vad jag har i min påse.

Johan Hakelius