Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Alla begriper matchen om nya budgeten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-08-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jordnära frågor på agendan: bensinskatt och spritskatt

Årets budgetmatch kommer alla att begripa. Den handlar nämligen om två jordnära frågor.

Skatten på sprit. Och skatten på bensin.

I morgon börjar förhandlingarna om nästa års statsbudget. Vänster- och miljöpartiets förhandlare vandrar med sprängfulla portföljer till Bosse Ringholm på finansdepartementet för en räcka nattmanglingar.

Bensinen redan rekorddyr

Miljöpartiet, som presenterade sina förhandlingsbud i går, har i år bestämt sig för att leva upp till sitt namn. De kräver bland annat att bensinskatten höjs med 25 öre litern inklusive moms. Skatten på diesel vill de höja med 62 öre.

Det blir en av budgetförhandlingarnas mest hårdnackade nötter. För det första är bensinen redan rekorddyr. För det andra veta både vänsterpartiet och socialdemokraterna att ett garanterat enkelt sätt att reta upp väljarna är att höja priset på bensin.

Men miljöpartiet är stenhårda i sina krav. De anser att en flera år gammal överenskommelse om så kallad grön skatteväxling ger utrymme att ge sig på bensinskatten nu. Skatteväxlingen innebär att man höjer skatter på miljöförstörande verksamhet samtidigt som man sänker skatten på arbete.

Men både vänsterpartiet och socialdemokraterna säger nej. Enligt v-ledaren Lars Ohly vore det dumt att höja skatten när bensinen redan är så dyr.

Finansminister Bosse Ringholm är lika hårdnackad. Han anser att miljöskatterna redan har höjts genom systemen med elcertifikat och utsläppsrätter och de planerade biltullarna i Stockholm.

Slut om två veckor

En annan knäckfråga är skatten på starksprit. I takt med att Systembolagets försäljning rasar eftersom alltmer sprit köps billigt utomlands har regeringens intresse för att sänka spritskatten ökat.

Men i den här frågan är det de gröna och vänsterpartiet som säger nej. De vill i stället strypa spritflödet från utlandet genom att sänka den tillåtna införselkvoten.

Dyrare bensin men billigare sprit? Om två veckor är årets budgetmatch slut. Den 20 september presenteras förslagen för riksdagen.

Fyra heta frågor – och så här tycker de tre partierna

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln