Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vi ger lika mycket till övriga landet som sjukhusen kostar att driva

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nära en tiondel av Stockholms läns landstings inkomster slussas omedelbart i väg till andra delar av landet.

Utan skatteutjämningen skulle skatten kunna sänkas med 1,60 per hundralapp.

I dag lägger landstingets "regering" fram förslag till ny skatt i Stockholms läns landsting. Höjningen blir 65 öre.

Det är alltid lättare att bli överens om att höja skatten än att skära i verksamheten.

Stockholms län befinner sig i ett besvärligt läge.

Skattekraften ökar minst i hela Sverige.

Landstingsskatten är redan landets högsta. Av varje intjänad 100-lapp går 11,62 till landstinget.

Befolkningsutvecklingen ser dyster ut. Om fem år är hälften av invånarna antingen yngre än 19 år eller pensionärer. Alltså personer som inte bidrar särskilt mycket till den gemensamma kassan men kostar desto mer.

Men en redan bekymmersam ekonomi blir inte bättre av det så kallade skatteutjämningssystemet, ett system som införts av regering och riksdag och ska utjämna skillnaderna i skattekraft mellan olika regioner.

Under de senaste sex åren har Stockholms läns landsting bidragit med 19 miljarder till de andra landstingen.

Det är det enda landsting som ger pengar till de andra. Tio landsting får mer pengar av invånarna i Stockholms län än de får av staten.

Kostar som sjukhusen

I år pytsar landstinget in 5,4 miljarder till skatteutjämningssystemet.

Det är nio procent av de totala inkomsterna och motsvarar driften av sjukhusen Danderyd, Sös, Södertälje och hela folktandvården.

Den som hade väntat sig några lättnader i framtiden blir besviken. Avgiften till skatteutjämningssystemet ökar successivt till och med 2006 då den väntas uppgå till 5,8 miljarder kronor. 5 800 000 000 spänn varje år.

Kommunallagen föreskriver att landsting och kommuner måste ha

budgetar som går ihop. De får inte leva på lånade pengar.

Därför höjdes skatten redan förra året med 1,30 per hundralapp. Och i år blir det alltså nya höjningar.

Utgiften för skatteutjämningssystemet motsvarar 1,60 på landstingsskatten. Alltså ungefär lika mycket som förra årets och årets skattehöjningar. Det är pengar som stockholmarna inte får någonting för. De går till sjukvård och kollektivtrafik i andra delar av landet.

Krångligt system

För en vanlig stockholmare som tjänar 20 000 kronor i månaden handlar det om 3 700 kronor per år. Inga jättepengar för den enskilde. Men en stor del

av den gemensamma kassan.

Skatteutjämningssystemet är ohyggligt krångligt vilket sannolikt är en av orsakerna till att det överlevt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många som är tillräckligt insatta för att bli förbannade.

En faktor som inte vägs in är kostnadsläget. Stockholms läns landstings avgift räknas ut oberoende av att det är dyrare att bo och leva här. Det har Stockholms politiker, både från landstinget och kommunerna, protesterat mot. Utan framgång.

I dag föreslår den regerande koalitionen i Stockholms landsting att skatten höjs, servicen försämras och avgifterna ökar.

Det brukar inte vara något vinnande recept för att bli återvald. Men den här gången är det inte de lokala politikerna som bär ansvaret. Det finns högre upp - i regeringskansliet Rosenbad.

Susanne Skoglund, 33, förskollärare, Kärrtorp:

- Nej, det är inte bra alls. Det är väl bra att man hjälps åt, men vi betalar redan så mycket skatter. Man vill ju gärna behålla sina pengar som man tjänar.

Janne Hallstensen, 32,

vårdbiträde, Johanneshov:

- Nej, det är helt klart dåligt att Stockholm ska dra in pengar till hela landet. I så fall borde även Göteborgs- och Malmöregionerna vara med och hjälpa till. Jag sliter i vården och vill behålla mina pengar själv.

Lotta Melin, 32,

säljare, Johanneshov:

- Nej, varför ska Stockholm som enda storstadsregion vara med och betala till hela Sverige? Jag förstår att storstadsområdena renderar pengar, men då borde alla vara med och bidra. Se bara på Malmöregionen där man numera får in mycket pengar genom turism och annat.

Jörgen Källman, 34,

asfaltsläggare, Johanneshov:

- Ja, det är bra om pengarna går till kommuner som är fattiga, men det vet man ju inte. Alla är väl beredda att betala skatt om man bara får veta vart pengarna tar vägen och vad man får tillbaka. Som det känns nu fungerar inte det där systemet så bra.

Håkan Nilsson, 31,

säljare, Södermalm:

- Nej, det är inte så bra. Hela Sverige borde dra sitt strå till stacken - inte bara Stockholm. Alla skulle vara med och betala kanske 50 öre per hundralapp. Och sedan borde pengarna fördelas rättvist. Snart betalar vi bara skatter.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln