Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Sockerbocken Orback – en större nyhet än CIA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla vet att CIA finns. Det är ingen hemlighet. De har till och med en egen hemsida, www.cia.gov. Frågan är vad de gör.

Vill ni få stopp på ett samtal kan ni testa själva. Vänta tills någon undrar varför något blivit som det blivit, eller gått som det gått. Då slänger ni fram repliken:

– Det är CIA.

Om ni inte umgås med folk som är medlemmar i Svensk-Kubanska föreningen, eller EAP, eller är övertygade om att Elvis lever, är det ett garanterat stridsvagnshinder. Man kan riktigt höra hur samtalsmotorn skär ihop. Irrande blickar. Generade leenden. Och nä, vi byter ämne.

Ibland kan man begripa det. Ni kanske pratade om varifrån aids kommer. Eller om varför det regnade så mycket i somras. Eller om varför Lasse Berghagen inte fortsatt med allsång på Skansen.

Å andra sidan kanske ni pratade om något som CIA faktiskt kan ha att göra med. För CIA finns ju trots allt. Och något gör de väl? Inte sitter de bara där i Virginia och fikar och mystjattrar?

Men det spelar ingen roll. CIA är alltid en riktig samtalsstoppare. Tokvarning. För ett tag sedan sände TV4:s Kalla fakta ett program om två egyptier som slängdes ut ur Sverige för snart tre år sen. Kanske var de skumma, kanske inte. Kanske har de torterats, kanske inte.

Men alldeles oavsett allt det där är det här säkert: egyptierna skulle till Egypten, men hämtades av maskerade amerikaner, redan på Bromma. De flögs i ett amerikanskt plan, N379P, som hyrs av amerikanska staten. Samma plan har åkt världen runt och hämtat folk både här och där. Det landar ofta i Guantanamo på Kuba.

Ingen förnekar det. Och Sveriges regering har tillåtit det.

Alltihop är lite pinsamt. Som en halvbra amerikansk agentfilm. Låter Göran Persson främmande makt jobba ostört i Sverige? Och närmast ansvarig var förresten Anna Lindh. Det vill förstås ingen minnas.

Och ändå. Man skulle kunna tänka sig att det blev en skandal. En stor skandal, till och med. En skandal av regeringskris-storlek. Men det blir det inte. Det blir, på det stora hela, ingenting. Som om det aldrig hade hänt. Det är en större grej att sockerbocken Jens Orback blivit minister.

Liberala och sossiga ledarredaktioner, partier som brukar värna rättssäkerhet och rikets försvar, journalister och debattörer. De flesta vill helst tänka på något annat. För man undrar ju vilka de där amerikanerna var. Och vilket svar som ligger närmast begriper alla:

– Det var CIA.

Samtalsstopp. Tokvarning. Nu byter vi ämne.

Johan Hakelius