Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mona överlevde epoken Sahlin

Det är ett slitet uttryck.

Men det är faktiskt så att en epok går i graven när Mona Sahlin lämnar politiken.

I onsdags var det stor tack- och avskedsföreställning i riksdagen. En stor del av partiledardebatten ägnades åt att tacka av framför allt Mona Sahlin (S), men också språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (MP).

Mona Sahlin är ett fenomen i svensk politik. Hon kom in i riksdagen för nära tre decennier sedan, 1982 för att vara exakt.

Bara åtta år senare fick hon sin första statsrådspost – och sin första kris. Som ung arbetsmarknadsminister fick hon den tunga uppgiften att sälja in den dåvarande regeringens stoppaket, med bland annat strejkförbud, till fackförbundet Kommunal som varslat om konflikt.

Sedan kom den så kallade Tobleroneaffären, time outen, återkomsten till politiken, nya statsrådsjobb, partiledaruppdraget och drömmen om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det är inte främst hennes dramatiska karriär som gör Mona Sahlin unik. Det finns fler än hon som har åkt berg och dalbana.

Nej, det som har gett Mona Sahlin en speciell plats i den moderna politiska historien är hennes förmåga att sätta fingret på den ömma punkten. Få, om ens någon, kan som hon ringa in ett problem och sätta en etikett på det.

Det har gjort diskussionerna klarare – och bättre.

Ovanligt har också hennes perspektiv varit. Kanske inte så mycket just nu, men i alla händelser tidigare. Hennes utgångspunkt har nämligen varit den enskilde individen. I dag är det populärare i politiken än det varit på mycket länge.

Formuleringskonsten har också varit en av Mona Sahlins starka sidor. Dels de snärtiga replikerna. Men framför allt begripligheten. Få höga politiker talar lika enkelt och lättförståeligt som hon.

Nu invänder du säkert att Mona Sahlin varken är död eller har slutat som partiledare. Alltså finns det ingen anledning att sammanfatta hennes gärning.

Jo vars. Hon är avtackad i riksdagens plenisal och har sannolikt redan börjat fundera på avskedstalet om nio veckor.

Mona Sahlin kunde ha blivit den första kvinnan i statsministerrummet i Rosenbad. Det misslyckades hon med.

Men det finns mycket annat som Sahlin bidragit med i den svenska debatten. Det ska hon ha heder för.

Följ ämnen i artikeln