Varför gillar inte tjejerna att grilla?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi befinner oss hotande nära den situation som förr i tiden brukade kallas ”nyhetstorka”. Det har ingenting med klimatförändringarna att göra, utan handlar om att bristen på riktiga nyheter blir så akut att mediernas grovarbetare tvingas hitta på nyheter.

Som till exempel på Radio e kot i går morse, där en ängslig sommarvikarie pressade en stackars miljöforskare att mot sin vilja bekräfta utegrillandets negativa miljöpåverkan. Med uppbådande av sin sista akademiska trovärdighet mumlade han något om långväga transporter och icke förnybart bränsle.

För att späda på miljöskandalen intervjuades några aningslöst grillande sommarfirande, som inte klarade att rättfärdiga sitt val av tillagningsmetod.

Men sprickan i ozonskiktet blev ändå knappast så stor som reportern avsåg. För grillning går inte att jämföra med biltrafik och industriella utsläpp, hur gärna man än vill.

Däremot är och förblir grillning ett stående bevis för samhällets ojämlikhet. Eftersom killar gillar grillar.

Styrelserummen, förarsitsen och utegrillen. Det är några av de få kvardröjande manliga bastionerna där kvinnor fortfarande hålls – eller håller sig – på behörigt avstånd. Trots att det bevisligen är enklare att sitta i en företagsstyrelse än att köra bil.

Att grilla är ju också väldigt lätt, annars hade vi blivit fråntagna både grillvantar och glaze för längesen. Att värma bitar av döda djur över glödande kol är aldrig haute cuisine. Det är nedärvd överlevnadskonst. Vi har egentligen aldrig bett om att få grilla. Det har bara blivit så. Vi släppte klubban och grep grilltången.

Det finns nog också en dimension av fara, som gör att killar tar sitt stenåldersansvar och bemästrar de farliga naturkrafterna medan vi inbillar oss att kvinnorna tittar beundrande på oss.

Men ändå. Och bortsett från det faktum att det oftast står en kille i vägen, kan det vara på sin plats att vända och eftersteka frågan: Varför grillar inte tjejer?

Arga politiker driver jämlikheten i företagens styrelser, klyver föräldrapenningen i lika delar och kämpar för 50/50 på alla nivåer medan tjejer i alla åldrar lirar fotbolls-VM, spelar rockgitarr och åker rymdraket. Det är jättebra.

Men just vid grillen tröttnar suffragetten och låter den egalitära stridens glöd falna. Varför?

Säg ingenting, men jag tror att det ytterst handlar om ögonfransarna. Och att det är skönare att koppla av med ett glas vin. Smarta dom är.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln