Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Merkel och gänget ska ge Reinfeldt draghjälp

vänner även i fotboll Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt efter VM-kvalmatchen mellan Sverige och Tyskland 2012. Den slutade 4-4 efter att Sverige hämtat upp 0-4 till 4-4 på en halvtimme. I morgon kommer Merkel till Harpsund.

EU:s superstar Angela Merkel kommer tillsammans med Storbritanniens David Cameron och Nederländernas Mark Rutte till Fredrik Reinfeldt i morgon.

Det är viktigt.

Men också en vänlig gest.

Att höga politiker tar hjälp av andra för att vinna val är ingen hemlighet. Det är en av anledningarna till att Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas mindre kände dito Mark Rutte samlas hos Fredrik Reinfeldt (M) på statsministerns r­esidens Harpsund i morgon kväll, även om ingen talar högt om det. Reinfeldt behöver den draghjälp han kan få inför riksdagsvalet i höst.
 

Om vädret är gynnsamt kommer det att kablas ut bilder på de europeiska högdjuren, Merkel och Cameron tillsammans med Reinfeldt, i den berömda Harpsundsekan till stora delar av EU:s medievärld.

Det är en lågoddsare att alla kommer att bära flytväst trots att vattendjupet är ungefär en meter.

Gott så, för Reinfeldt alltså.

Men mötet har planerats under en längre tid och då inte med det svenska v­alet i fokus. Utan tillståndet på den europeiska kontinenten, i synnerhet EU.

De fyra länderna bildade en allians redan för mer än ett år sedan då EU:s nya långtidsbudget skulle förhandlas. De har en likartad syn på vilken väg EU bör b­eträda ekonomiskt och den samsynen består.

Alla deltagande länder, alltså Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Sverige, ligger på World Economic Forums tio i topp-lista över världens mest konkurrensmässiga ekonomier.
 

Men scenen kan snabbt förändras. 2000 stod EU för 25 procent av världens samlade BNP. 2020 kommer andelen att vara 15 procent. Vi lever i en åldrande del av världen med en krympande andel av världsekonomin. Tillväxtländer som Kina och Indien tar över, vad betyder det för EU och för Sverige och våra välfärdssystem?

Ingen vet, men det är ytterst viktiga, för att inte säga systemkritiska frågor, och det ska de fyra regeringscheferna prata om under sin arbetsmiddag i Sörmland. Bra.

På EU:s toppmöte veckan e­fter midsommar ska unionens strategiska agenda diskuteras. Harpsundsmötet kommer att vara ett viktigt inspel inför det. Vi ska vara glada över att de fyra r­egerings­cheferna ägnar tankemöda åt vad som är de stora utmaningarna för vår kontinent.

Men i stunden spännande är det ju inte. Därför kan man räkna med att de flesta frågorna på presskonferensen på tisdag kommer att handla om vem de fyra vill se som EU-kommissionens nästa president.

Det är EU-godis. Det är tyvärr inte framtidens svåra utmaningar.

Följ ämnen i artikeln