Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ingen regering utan prioritering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon av alla de här utredarna, kulramarna, generalnedskärarna som ”tittar över” försvaret intervjuades i tv. Nya nedskärningar på gång. Av vad är svårt att begripa, vid det här laget. Kanske ska de samla in rikets samtliga ärtrör och laserpekpinnar.

Internationella insatser, sa den intervjuade, är en ”huvuduppgift för försvaret”. Ja, jo, sa reportern och letade efter en följdfråga. Den återfanns: - Hur är det med att försvara det här stället vi råkar bo på, då?

”Jo”, suckade den intervjuade med ett sådant där ögonhimlande tonfall som hör till när någon gamling påpekar att man kan stoppa strumpor, i stället för att slänga dem, ”det är också en viktig uppgift”.

Det är inte lätt att vara minister. Miljarder hit och miljarder dit. Byråkrater och förordningar och uppvaktningar och utspel. Och så måste man hela tiden PRIORITERA.

Inget är antagligen så svårt som att PRIORITERA. Men det måste göras och det är regeringen som måste göra det.

Att försvara Sverige är inte längre PRIORITERAT. Det är mer PRIORITERAT att försvara Tchad och Afghanistan. Och det är i sin tur inte lika PRIORITERAT som en del andra viktiga grejer.

Ett exempel: på ett regeringssammanträde inom kort kommer infrastrukturminister Åsa Torstensson att ha med sig ett litet förslag till beslut. Innan hon tar med det, har det passerat tre-fyra avdelningar på näringsdepartementet, finansdepartementet, jurister i olika skepnader och lönegrader, samt statsrådsberedningens flitiga tjänstemän.

Saken gäller vägmärken. Mariestads kommun vill nämligen införa en ny skylt.

Regeringen har sagt nej. Inte för att det var en dum idé, utan därför att idén ”borde övervägas för hela landet och inte endast för en viss ort”.

Mariestad har en riktig kanonidé, alltså. Något att PRIORITERA.

Nu har regeringen pysslat med denna viktiga sak i ett halvår och är redo för beslut. Den vill uppdra åt Vägverket att utforma ett nytt märke och en lämplig författningstext, så att vägmärket kan komma till användning.

Det är PRIORITERAT. Och snart har tillräckligt mycket tid och pengar gått åt för att svenska övergångsställen äntligen ska kunna bli jämställda: den nya skylten är ”Fru Gårman”, att ersätta ”Herr Gårman”.

Framtida invasionsarméer uppskattar säkert gesten, när de ska korsa svenska gator.