Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ledartrio med framtiden bakom sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BRYSSEL. En gumma.

En nybliven pensionär.

Och en 57-åring.

Det är trion som ska leda EU mot framtiden.

Det finns ingen anledning att alltid hylla ungdom. Men när EU:s stats- och regeringschefer i går tillsatte den grupp som ska komma med idéer om vad EU ska syssla med på tio, femton års sikt var 50- sällsynt frånvarande.

Gruppen ska ledas av Spaniens förre premiärminister, Felipe Gonzalez, 65. Han är visserligen en dynamisk person. Men som pensionär har han större delen av framtiden bakom sig.

Vid sin sida får han två vice ordförande. Vaira Vike-Freiberga, Lettlands förre president med en spännande bakgrund som flyktingbarn undan den sovjetiska invasionen. Hon fyllde nyligen 70 år.

Och Jorma Ollila, 57. Han var länge vd för succéföretaget Nokia. Nu är han verksam i Ford och Shell.

Ett steg framåt

I höst tillsätts de övriga sex ledamöterna som tillsammans med seniortrion ska fundera fram till 2010 över EU:s långsiktiga utmaningar; klimathot, terrorism och flyktingar.

Ledningstrions medelålder är 62 år och en av dem är kvinna. Det är, hur underligt det än kan verka, ett steg framåt.

Förra gången EU tillsatte en framtidsgrupp var ledningens medelålder 66 år. Alla var män. Resultatet av deras tankemödor röstades dessutom ner i folkomröstningar i både Frankrike och Holland.

Frågan är om den nya framtidsgruppen över huvud taget behövs. Det tycker inte statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

Ska sätta gränser

– Eftersom vi alltid är ärliga i politiken skulle jag inte svara entydigt ja på frågan om gruppen behövs, sa han här i Bryssel i går.

Att den ändå kommer till stånd beror på att president Nicolas Sarkozy lovade de franska väljarna att sätta stopp för Turkiets planerade medlemskap. Verktyget skulle vara en grupp tänkare som satte gränser för EU. Underförstått skulle Turkiet inte finnas med.

Sarkozy fick sin grupp. Men den ska inte syssla med det han ville. Och perspektivet ska vara medborgarnas – inte

elitens.

Följ ämnen i artikeln