Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Posh Spice har blivit Beckhams Yoko Ono

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte så att jag har missat att det finns andra matcher att gråta över. Men om man råkar befinna sig i England är det den här som gäller. Förstås. Trots att det är flera dagar sen den tog slut.

Minns ni filmen Skruva den som Beckham? Den om en pakistansk tjej som är en fena på fotboll. David Beckham är hennes stora idol. Det är inte så länge sen filmen gjordes. Men just nu känns den rätt överspelad.

Ja, ursäkta ordvalet. Skulle det här vara en engelsk tidning hade "överspelad" varit en ordvits. Stått bredvid ett foto på Beckhams straff. Den som gick över ribban. För nu är det så att David Beckham - alla fotbollsfans hjälte, Englands lagkapten, Ken till Barbiedockan Posh Spice - inte är mycket värd längre.

Frågan är vad som är fel på honom.

En del säger att han är i taskig form. Han har ägnat för mycket tid åt välbetalda reklamuppdrag. Andra säger att Beckham, 29, är gammal nog för pension. Vissa skyller alltihop - förstås - på Posh Spice. Hon är Beckhams Yoko Ono.

Ni minns väl den gamla myten? Yoko Ono, den onda häxan som satte klorna i John Lennon. Spräckte Beatles. Världens värsta sen ormen i lustgården.

Cherchez la femme, som fransmännen säger. Sök kvinnan.

De som påpekar att det handlar om fotboll och att fotboll inte vore fotboll om alla bollar gick in, är få. Beckham, denne 29-årige, ärrade medieveteran, ser ledsen ut. Posh tar inte av sig sina mörka solglasögon.

Som tur är finns domaren. Dammsugarförsäljaren Urs Meier, 45, från schweiziska Würenlos. Han hade knappt ogiltigförklarat det där sista målet England gjorde, förrän tidningarna satte igång. De uppmanade sina läsare att avstå från gökur, Toblerone, schweiziska

arméknivar och alphorn. De fick tag på både Meiers fru och hans älskarinna. Älskarinnan, som också dömer fotboll, tycker att Meier gjorde rätt. Hon har håret på ända, ett fult pannband, galen blick och blottade tänder. Hans fru är mer hjälpsam.

"Domaren bedrog mig, på samma sätt som han bedrog England", påstås hon säga.

Fotot på frun visar en

leende, avslappnad kvinna ingen skulle tveka att bjuda hem på te.

Ni förstår. Vän eller fiende. Med oss eller mot oss. Ont eller gott.

Och mitt i alltihop stackars Becks. Och stackars Posh.

Det är bara Svennis som är sitt vanliga, gamla jag. "Beckham kommer att vara lagkapten i nästa match. Och i matchen efter den", låter han lugnt hälsa.

Han är inte mycket för att skruva bollarna, Svennis. Det är just det som är hans storhet.

Johan Hakelius