Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Vi är livrädda att bli gubbar i keps

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det här är grejen: kepsen måste ha vidd. Inte för smal. Inte det där pitabrödet. Inte för stor heller, förstås.

Vi talar balansgång. Lagom vidd.

Sedan är det tyget. Tweed. Men det finns olika sorters tweed. Eller rättare sagt, det finns en sorts tweed. Man känner igen den när man ser den. Resten kallas tweed, men är på något sätt " ja, jag vet inte " tyskt.

Ett land av Lodentroll kan aldrig få tweeden rätt. Tysk tweed är som finska pratkvarnar. En orimlighet.

Men fixar man vidden och fixar man tyget, då är man hemma. Då är man stallpojke på Ascot. Då är man en vimmelbild i Tatler, tidningen av brittisk överklass, om brittisk överklass för brittisk överklass. Till och med Madonna lyckades, strax innan hon drog på sig de där grisskära trikåerna. Rätt vidd, rätt tyg, rätt keps.

Å andra sidan, lyckas man inte "

Gubbar i keps. Ni hör själva. Gubbar i keps.

Det var här aktionsgruppen Unfucked pussy fuckade till det. När de kraschade Fröken Sverige och myntade uttrycket "gubbslem", för något år sedan, hade de guldläge. Men de missade. "Gubbslem"? Ja, vadå? Ville de få män att vrida på sig, ville de se en kollektiv rodnad stiga över nyllen av hankön, skulle de ha gått rakt på det värsta:

"Gubbar i keps".

Det är vad det skulle ha stått på den där banderollen. För det är mardrömmen. Pinsamheten bortom allt.

Vi vet hur det är: Förr eller senare blir det väl Viagra. Förr eller senare måste man väl börja med sina självundersökningar av prostatan. Förr eller senare börjar man väl bläddra mellan kanalerna i hopp om att få se ett naket bröst. Gubbslem? Javisst. Det är inte kul, men vi kan leva med det. Det vi inte kan leva med är att bli gubbe i keps.

Johnny Thunders: inte gubbe i keps. Joe Strummer: inte gubbe i keps. Ian Curtis: inte gubbe i keps. Det finns en hel generation därute - två, kanske tre - som är livrädd för att bli gubbe i keps.

Och ändå står man där. Tummar på en keps. Bra vidd. Rätt tweed. Kanske är det här Den Rätta? Undantagskepsen som bekräftar regeln. Slas har faktiskt keps. Och Madonna. Och kallt är det ju. Så man hostar upp alldeles för mycket. Man tar den på sig. Man går ut, lätt i sinnet. Ett steg, två steg, tre steg.

Tittar inte folk? Vad tittar de på?

Gubbe i keps.

Johan Hakelius