Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

A ding ding ding dididing ding bing

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här killen som hittade på Crazy Frog. Ringsignalen, ni vet. Den som blev en liten vindögd tecknad gubbe med dinglande snopp. Som blev en låt. Som blev etta på listan. Som ska bli film. Som drar in miljoner snabbare än vi andra drar in betalningspåminnelser.

Den här killen. Tjugo lite drygt. Jag såg honom på tv och han verkade rätt trevlig. Lite generad över att det hade blivit en sådan stor sak av alltihop. Han förstod alla som ville mörda Crazy Frog. Det var inte hans livsverk. Det bara hade blivit som det blivit.

Och man kan ju begripa honom.

Okej, pengarna trillar in. Men tänk er att ni var han. Så dyker ni upp någonstans på någon sommarbar för att blåsa några tusen. Fri, fräsch och framgångsrik. Plötsligt vänder sig någon om i baren och skriker:

”A ding ding ding dididing ding bing bing pscht!”

Eller säg att ni stöter på en gammal bekant på gatan. Kul. Ni sträcker fram näven och är precis på väg att säga hej, när den där gamle bekante börjar gasa på en låtsasmoped och ropar:

”Bom be borbedoum bedabedabedabeda BBRRRRRIMM...”

Det här är sådant man får leva med om man gör några miljoner på en ringsignal.

För rolighetsministrar är det riksdagens högtidliga öppnande att träffa Crazy Frogs pappa. Rolighetsministrar bara kan inte missa en chans att få härma en tecknad figur som härmar en tvåtaktsmotor. Det är sådant de lever för.

Den här killen. Han som uppfann Crazy Frog. Han är fast där nu. Och om ni skjuter undan avundsjukan ett tag.

Om ni stoppar tillbaka det där ”här-har-man-gått-upp-sju-på-morron-i-30-år-och-inte-en-spänn-över...” i gnällsäcken. Om ni är lite generösa och medkännande. Är det inte lite synd om den här killen?

”Det är inget jag vill ha på min gravsten, om jag får bestämma”, sa han med ett litet besvärat leende i den där intervjun. Och vem vet vilka drömmar han haft? Han kanske beundrar Michelangelo. Han kanske är en stor fan av Albert Einstein eller Marcel Proust eller åtminstone Walt Disney. Han kanske har drömt om att bli en ny Bill Gates eller Steven Spielberg.

Men det blev Crazy Frog.

A ding ding ding dididing ding bing bing pscht. Bom be borbedoum bedabedabedabeda BBRRRRRIMM...

Vad hjälper några miljoner mot sådant?

Johan Hakelius