Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Romantik? Jordborna är bara kära i sig själva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man skulle kunna tro att romantiken var på frammarsch. Jag menar, om man hade landat med sitt rymdskepp i måndags. Någonstans i Fruängen eller Skövde eller Molkom. Först skulle man lägga märke till de där rosorna. Vackra saker som luktar gott. Alla hjärtans dag.

Även om man kommer från en av Saturnus månar vore det svårt att missa poängen. Sen kanske man skulle tjuvlyssna lite här och där. Få klart för sig att en betydande del av den där halvan av befolkningen med hår i ansiktet har börjat bry sig om hur den ser ut. Inte bara flanellskjortor och tubsockor längre. Vill vara fin.

För vilka? Skulle man fråga. Listig som man var. Och svaret skulle man förstås ha färdigt. För sina kära.

Jojomän. Romantik, skulle man nicka på sitt rymd­smarta sätt.

Sen skulle man kanske ägna lite tid åt den andra halvan. Den som sminkar sig och ler och rakar benen. Samma sak där. Det måste ju finnas någon de ler mot. Någon som – kanske, kanske – får röra vid de där silkeslena benen.

Romantik i atmosfären. Ingen tvekan.

Kanske skulle man ha kollat in Melodifestivalen. Hjärta-smärta. Och i reklamfilmerna pussas de. De påstår att det beror på ett nytt, särskilt gott margarin. Men sånt ser man igenom om man kommer från en av Saturnus månar. Romantik!

Och all mysig heminredning. All gosig mat. Alla levande ljus till försäljning överallt.

Romantik på frammarsch.

Men så kanske man råkade gå förbi ett av alla dessa gym. Sammanbitna, svettiga ansikten. Varje människa en ö av drömmar om den perfekta kroppen. Broar och fasta färjeförbindelser undanbedes. Kanske förstod man att Melodifestivalen bara var en tävling. Kanske såg man par sitta i sina mysiga kök och äta sin gosiga mat, med dagens ros i en vas. Utan att titta på varandra.

Kanske snubblade man över en tidning med tre hockeygrabbar. Ingen våldtäkt. Okej. Gruppsex är lagligt. Visst.

Men kanske skulle det få en att fundera. Kanske insåg man att den man egentligen har sex med, om man är tre killar på en tjej, är sig själv. Lagligt eller ej. De andra inblandade är redskap. Och kanske skulle man plötsligt undra hur det är med allt det andra. Med rosorna, kläderna, sminket, leendena, benen, heminredningen, maten.

Kanske är det inte alls romantik. Kanske är alltihop bara redskap för att hålla liv i den enda kärlek moderna jordbor orkar med – den till sig själv.

Alla hjärtans dag, skulle man tänka då och titta på den där hockeyrubriken. Sen skulle man ta sitt rymdskepp och åka hem.

Johan Hakelius