Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Han är Göran Perssons Jöran Persson

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pär Nuder tar hand om statsministerns viktigaste frågor

Det här är Göran Perssons torped och förlängda arm.

Pär Nuder, ministern som ska göra om Sverige.

ett steg från toppen Pär Nuder håller sig i bakgrunden - men oftast strax intill statsminister Göran Persson. Många tror att han snart tar ett kliv fram i rampljuset och blir Perssons efterträdare.

Erik XIV hade Jöran Persson, sekreteraren som blev landets mest fruktade politiker. Göran Persson har Pär Nuder, samordningsminister och statsministerns högra hand.

När Stockholms internationella forum om folkmord inleds i morgon är det visserligen Persson som håller inledningstalet. Men det är Nuder som håller i trådarna som ordförande för konferensen.

Att Pär Nuder fått ta hand om Perssons skötebarn, de internationella konferenserna, är bara ett av många bevis för det förtroende som statsministern har för sin trogne och mångårige medarbetare.

Göran Persson har en plan. Han vill modernisera Sverige. Och det är Pär Nuder som ska göra det.

1. Tillväxten

I april har socialdemokraterna extrakongress. Den har en enda fråga på dagordningen, ekonomisk tillväxt.

S-ledningen har identifierat tillväxten som en av de mest centrala framtidsfrågorna. Med en åldrande befolkning är det nödvändigt att få fart på ekonomin. Annars kommer de som jobbar och tjänar pengar att beskattas till döds. Och ändå räcker inte pengarna.

Men av tradition är socialdemokraterna inte något tillväxtvänligt parti. Synen på småföretag och skatter har präglats av hänsyn till helt andra frågor än tillväxten.

Pär Nuder leder den arbetsgrupp som skriver tillväxtprogrammet som ska klubbas på kongressen. Med det hoppas man ändra inställningen hos partimedlemmarna.

Men Nuder är också inblandad i de tillväxtsamtal som regeringen för just nu med fack och arbetsgivare. Han är med i samtliga arbetsgrupper.

2. Ett annat Sverige

Dagens Sverige organiserades av Axel Oxenstierna på 1600-talet. Han arbetade fram en enhetligt förvaltning på central, regional och lokal nivå.

Men nu ska Sverige organiseras om. Strukturen och fördelningen av arbetsuppgifter mellan olika myndigheter och samhällsnivåer ska förändras.

Än så länge jobbar en utredning på att ta fram de grundläggande förslagen. Sedan tar Pär Nuder över.

3. Ny författning

Sverige har ett mycket rättvist valsystem. Partierna får i stort sett lika stor andel av mandaten i riksdagen som de har i väljarkåren.

Det tycker regeringen inte om. Systemet leder nämligen nästan alltid till minoritetsregeringar som tvingas söka stöd av andra partier.

Socialdemokraterna vill förändra så att de två största partierna gynnas. Så kan man få starkare regeringar.

Pär Nuder har lett en arbetsgrupp för författningsfrågor i det socialdemokratiska partiet. Inom kort är det dags för nästa steg. Han ska samråda med partiledarna om direktiven till en stor författningsutredning.

Ny statsminister?

Anna Lindh förberedde sig mentalt för att ta över som statsminister och partiledare efter Göran Persson.

Nu finns många som är beredda att satsa åtskilliga hundralappar på att det i stället blir Pär Nuder. Göran Persson brukar få som han vill.

Känd av varannan svensk

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln