Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Inte längre ett öppet mål för oppositionen

VISBY. Det återstår 74 dramatiska dagar till valet och spänningen stiger.

Enligt Aftonbladet/United Minds är det match igen sedan valet i månader sett ut att bli en trist walk over-tillställning.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Man kan höra Alliansens samfällda suck av lättnad över resultatet i dagens väljarbarometer från United Minds. Efter några månaders ökenvandring ökar stödet för de fyra regeringspartierna tillsammans och alla ligger ovanför fyraprocentsspärren.

På andra sidan blockgränsen finns inte samma källa till glädje. Stödet för de tre rödgröna partierna minskar och ligger för första gången sedan i januari en bra bit under 50-procentsnivån.

Är det här den vändning som Alliansen så hett längtat efter? Det är omöjligt att veta. En en­staka mätning är ett fruset ögonblick. För att ha en uppfattning om eventuella tendenser krävs att flera mätningar pekar i samma riktning.

Men Alliansens partier kommer att se dagens mätning som det tecken de länge suktat efter. Ett tecken på att valutgången inte är given.

Så sent som i går såg valet ut att bli en match mot öppet mål för de rödgröna partierna. Men nu stiger självförtroendet, åtmin­stone tillfälligt, i partierna på den högra planhalvan.

I dag är skillnaden mellan blocken drygt tio procent, den lägsta siffran sedan december förra året. För en månad sedan var motsvarande siffra 18 procent.

Tittar man på partierna inom de båda blocken bjuder mätningen på både ris och ros.

Alliansen först. Enligt Aftonbladet/United Minds går samtliga regeringspartier mot ett lägre resultat jämfört med valet för fyra år sedan. Moderaterna skulle vara tillbaka på samma nivåer som partiet låg på innan Fredrik Reinfeldt målade om fasaden och skapade ”de nya Moderaterna”.

FP, C och KD ligger alla över fyraprocentsspärren, vilket sannolikt glädjer både Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD). De har länge hängt på gärsgårn i opinionsmätningarna och varje ny barometer som bekräftar att de hankat sig över fyra procent får mungiporna att peka uppåt på valstrategerna.

Sämre ser det ut för Folkpartiet och Jan Björklund. Han uppfattar sig inte som ledare för ett femprocentsparti. Men fler sympatisörer än så samlar inte FP i den här mätningen.

I det rödgröna lägret är bekymren störst för S-ledaren Stefan Löfven. Socialdemokraternas mål är att få stöd av 35 procent av väljarna i valet i september, i dagens mätning uppgår stödet till 28 procent.

Det betyder att partiet måste vinna omkring 400 000 väljare fram till valdagen för att nå sitt mål. Inget är omöjligt. Men det blir svårt, särskilt för ett parti som brukar backa under valspurten.

Tillsammans med sin tilltänkta regeringspartner Miljöpartiet samlar Socialdemokraterna knappt 40 procent av väljarna. Det gör dem större än Alliansens fyra partier tillsammans, men som regeringsunderlag måste det betraktas som bräckligt. Mycket bräckligt till och med.

Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna helst inte vill gå i koalition med Vänsterpartiet. Men enligt Aftonbladet/United Minds skulle det krävas stöd av både V och Fi för att de rödgröna – eller rödgrönrosa som KD-ledaren Göran Hägglund säger – skulle lägga beslag på hälften av platserna i riksdagen.

En sak är bensäker. Dagens mätning kommer inte att bli valresultat. Men den kan vara ett tecken på att utgången inte är lika given som vi trodde alldeles nyss.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln