Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tuffa tider för blått valtåg

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-05-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

- när s väntar på perrongen

Nu inleds slaget om väljarna.

De borgerliga partiledarna tar Blå tåget på rekordtidig valturné.

Men socialdemokraterna går till motangrepp - redan vid första stoppet.

I morse startade det chartrade tåget från Stockholms central. I morgon eftermiddag är det tillbaka igen efter sex stopp i Mellansverige.

Det är första gången någonsin som de fyra borgerliga partiledarna åker på valturné tillsammans. Och de gör de med vind i seglen.

Oense om mycket

Enligt senaste Sifo-mätningen samlar de borgerliga 51,8 procent av väljarna. Medan det röda laget, s, v och mp, stöds av 43,5 procent.

Men det finns skäl att tro att den ultratidiga valturnén inte blir den pr-succé som arrangörerna hoppas på.

1 Inte ense. När Fredrik Reinfeldt (m), Lars Leijonborg (fp), Maud Olofsson (c) och Göran Hägglund (kd) träffades för att lägga upp strategin hemma hos centerledaren i Västerbotten i somras var kraven ganska låga.

Det räckte med att de träffades och visade ärlig och uppriktig vilja att tillsammans jobba för en valseger för att det skulle skrivas mängder av artiklar och göras massor av tv-inslag.

Sedan dess har det gått åtta månader. Men fortfarande har samarbetet inte gett något praktiskt resultat.

Två utspel

När de borgerliga förra veckan skulle presentera sina skuggbudgetar, alternativen till regeringens vårbudget, var det precis som vanligt fyra olika. Inte en gemensam.

Hittills har det alltså varit mycket prat och lite verkstad. Under turnén ska dock två gemensamma utspel presenteras, ett i dag och ett i morgon.

2 Sossarna slår tillbaka. Tågturnén har varit planerad länge. Vilket gett motståndarna, socialdemokraterna, god tid att organisera en motoffensiv.

Den ser ut så här. Utdelning av kritiska flygblad. Annonser och debattartiklar om moderaternas besparingsförslag kommer att publiceras i lokaltidningar som finns längs turnévägen.

Plus specialutsända personer i publiken där de borgerliga uppträder. De ska ställa frågor som socialdemokraterna tror att de borgerliga har svårt att svara på. Exempelvis varför moderaterna vill sänka sjukersättningen till 65 procent medan folkpartiet hårdnackat håller fast vid dagens 80 procent av lönen.

3 För tidigt. Valet äger rum först i september nästa år, om 16 månader. Allt fler väljare bestämmer sig sent, ofta först under veckan före valdagen.

Segervissa och glada

Hittills har de borgerliga inte mycket mer att visa upp än fyra glada och segervissa partiledare.

De gemensamma programmen låter vänta på sig ända till nästa år.

Risken finns att väljarna redan hunnit tröttna på det borgerliga alternativet när valrörelsen närmar sig. Glatt humör räcker långt - men inte till en valvinst. Då kräver väljarna mer.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln