Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Även sossar är sexuella varelser

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är något med porren och Marita Ulvskog. Och redan här vet jag att en del av er reagerar. Nu ska en kvinnlig politiker skändas med sexuella anspelningar igen. Osmakligt! Skulle aldrig drabba en man.

Kanske det. Men nu är det ju så att det är just Marita Ulvskog som bestämt sig för att göra ett nummer av - och det var inte menat som en ordvits - porrfilmer på hotell. Förresten tänkte jag inte göra några anspelningar, utan gå pang på. Så här:

Statistiken talar för att Marita har pippat på hotell.

Kanske under en konferens eller rent av en partikongress. Kanske på något udda sätt, eller till och med med fel person.

Vi vet inget om den saken. Men statistik är statistik och den visar tydligt att svenskarna helst har sexuella äventyr när de är bortresta, att snedsteg ofta sker på konferens och att hotellrum får svenskarna att släppa på hämningarna mer än de gör hemma i sängkammaren.

Varför skulle Marita vara annorlunda?

Det vi med säkerhet kan säga är - oavsett vad Marita själv hittar på - att ett och annat ombud på sossarnas kongress i höst kommer att vakna i fel säng. Någonstans på hotellet kommer det sannolikt att ligga tre personer i samma säng.

Det kommer garanterat att fällas en och annan slipprig kommentar, någon kommer att stirra ned i en urringning lite för länge och i den tråkigaste av voteringar kommer det att finnas flera röstande som har rakade kön, en och annan piercad blygdläpp och någon som valt att lämna underbyxorna hemma.

Detta är, i stort sett, statistiskt garanterat. För även socialdemokrater - till och med partisekreterare, kvinnoförbundare och feminister - är nämligen sexuella varelser. De fantiserar, blir kåta och tänder på lika konstiga saker som vi andra.

Har vi med det att göra? Tja, om det är Marita som gillar att gå utan trosor, eller om det är någon som sitter två rader bakom henne, är deras ensak.

Men när det är dags för votering om Maritas krav på bannlysning av hotell som visar rörliga bilder på folk som pippar kan det vara bra att minnas det rent statistiska.

Bara för att påminna sig om att inte ens sossar är mer än människor, med allt vad det innebär av kåthet och småperversa drömmar. Även när de själva försöker glömma det.

Johan Hakelius