Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rekordlågt förtroende, kungahuset

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG

Förtroendet för kungahuset är det hittills lägsta.

Men kungens omdiskuterade uttalanden i Brunei är inte förklaringen.

SOM-institutet (samhälle, opinion och media) vid Göteborgs universitet mäter varje år förtroendet för olika samhällsinstitutioner. Årets undersökning, som presenterades igår, visar att förtroendet för kungahuset nu ligger på den lägsta nivån sedan 1995 då mätningarna inleddes.

Det är inte frågan om en tillfällig förändring utan en långsiktig trend. 1998 stod kungahuset på topp. Sedan dess har förtroendet för dem minskat nästan varje år.

Kontroversiellt

Årets bottennotering har dock ingenting med kungens kontroversiella åsikter om sultanen av Brunei att göra. För det första uttalade sig kungen efter mätningen avslutats. För det andra skulle de ändå inte haft annat än marginell betydelse enligt Lennart Nilsson, universitetslektor, som specialstuderat förtroendet för kungahuset.

Varför förtroendet för kungahuset minskar har forskarna inte undersökt. Man kan tänka sig en rad förklaringar varav följande sannolikt tillhör de viktigaste:

Kungafamiljen blir allt ”vanligare”. De är inte längre några att se upp till utan drabbas av ätstörningar, lever loppan på krogen och reser på badsemester som många av oss andra.

De gifter sig inte ens kungligt. Utan väljer vanliga rödblodiga partners utan slott och anor.

Kungafamiljens otydliga roll. Enligt regeringsformen har kungen ceremoniella plikter. Men vad ska de andra göra? Engagera sig för världens barn som Silvia? Eller vara allmänt trevlig som Victoria? Uppdraget är oklart.

Kungafamiljens främsta vapendragare finns bland kvinnor, äldre och lågutbildade. Just de som kanske behöver drömma sig bort ibland. Bland riksdagsledamöter och journalister är förtroendet däremot ganska lågt.

Får sitta kvar

Men trots att förtroendet för kungafamiljen ligger på sin hittills lägsta nivå är det långt till en förtroendekris. Kungafamiljen placerar sig på sjunde plats av 20 undersökta samhällsinstitutioner.

Kungen kan räkna med att få sitta kvar på tronen under överskådlig tid. Andelen som vill ersätta monarkin med en vald president är mycket liten, 11 procent. Inte ens bland de mest antirojalistiska väljarna, vänsterpartiets sympatisörer, vill mer än 31 procent avskaffa monarkin. 43 procent vill behålla den.

Kungen, drottningen, prinsessan Lilian och kungabarnen sitter med andra ord säkert. Även om de inte är lika populära som förr.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln