Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vinnare är - Lars Ohly

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-02-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Provvalet i Växjö gav klart besked

VÄXJÖ

Valet är klart.

Det blir Lars Ohly - om väljarna själva får bestämma.

valklara De tre partiledarkandidaterna Alice Åström, Lars Ohly och Johan Lönnroth tog en öl efter provvalet på puben Bishop Arms i Växjö. Gladast var Ohly som fick mer än dubbelt så många röster i "primärvalet" som de andra två tillsammans.

För inte alltför länge sedan tog det svenska kommunistpartiet emot pengar från Moskva och skickade hyllningstelegram till ledare de nu vänder ryggen till.

Den tiden är förbi. Numera kommer inspirationen från USA.

Svenska partiledarval avgörs ofta i en mycket liten krets. Men när amerikanerna ska utse sina presidentkandidater vänder de sig till allmänheten som får säga sitt i prov- och primärval.

Vann stort

Efter modell från USA bjöd vänsterpartiet i Växjö i går in allmänheten, inte bara medlemmarna, till offentlig utfrågning av tre av vänsterpartiets fyra partiledarkandidater. Kommunalrådet Stig Henriksson i Fagersta kunde inte komma och har nog därmed räknat ut sig själv.

Utfrågningen följdes av en omröstning. Favoriten Lars Ohly vann stort. Han fick mer än dubbelt så många röster som utmanarna Johan Lönnroth och Alice Åström ihop.

Men partiledarvalet är inte bara en fråga om vem som har bäst förutsättningar att leda vänsterpartiet under de närmaste åren.

Det är också en kraftmätning mellan partiets båda falanger, förnyarna och traditionalisterna.

För närvarande har traditionalisterna ett rejält övertag över förnyarna. Ohly tillhör den delen av partiet medan Johan Lönnroth och Alice Åström representerar förnyarna.

Talar tyst om

Skiljelinjerna, som vänsterpartisterna själva talar ganska tyst om, gäller grundläggande frågor.

EU: Ohly tycker att det är jättetrist att Sverige är med. Förnyarna anser att unionen äntligen håller på att bli mer än en klubb för det rika Västeuropa.

Det är dags att skippa kravet på att Sverige ska gå ur.

Mer till fler: Många traditionalister tycks tro att det finns en outsinlig pengakälla att ösa ur. Om man bara höjer skatten för de rika så blir allt bra.

Förnyarna, och då särskilt Johan Lönnroth, anser att det är dags att skrota kravmaskinen och bli mer realistisk. Pengarna räcker inte till allt ens i dag, i framtiden blir prioriteringar ännu viktigare.

Sitta i regering: Traditionalisten Ohly vill bredda och fördjupa samarbetet med socialdemokraterna men kräver inte statsrådsposter.

Hans motståndare är mer stridslystna. Antingen sitta i regering eller gå i opposition. Dagens samarbete funkar inte.

Attityder också

Men det handlar också om attityder. Traditionalisterna brukar beskyllas för att vara emot allt utan att erbjuda alternativa lösningar. Förnyarna anser åtminstone själva att de är mer konstruktiva.

Den 20 februari, på partikongressen, avgörs vem som blir vänsterpartiets nya ledare. Och vilken falang som blir mest tongivande. Fördel Ohly.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln