Simhallen öppnar upp för hemlösa på julafton
Publicerad 2018-12-09
På julafton kommer dörrarna till Sundbybergs simhall att stå öppna för alla som inte har någon att dela julens glädje med. Den som är ensam kan komma förbi för att få mat, glögg och en varm dusch.
– Det värmer att kunna dela med sig av det man har, säger gruppchefen Frank Marin.
För sjunde året i rad kan den som är hemlös eller bara känner sig ensam under julafton få komma till Sundbybergs simhall, vilket Mitt i tidigare skrivit om.
Klockan 09–12 kommer volontärer att finnas på plats och bjuda på julstämning för de som saknar tak över huvudet eller vänner att fira med.
Frank Marin, gruppchef, har jobbat på Sundbybergs simhall sedan år 2014 och berättar att initiativet varit enormt uppskattat under de år han arbetat där.
– Redan innan vi öppnar klockan nio finns det en kö med tjugotals personer som väntar på att få komma in och värma sig.
När personerna kommer in till simhallen får de ett hygienkit, bjuds på en stor buffé ”jul-gott” och ges möjligheten att ta sig en dusch eller ett bad. Dessutom bjuds det på klippning för den som känner för att piffa till sig.
– Du blir väldigt omhändertagen hos oss, säger Frank till Aftonbladet.
Växande initiativ
Under den här dagen är det bara volontärer som jobbar och initiativet har blivit större år efter år.
Det här året har simhallen till och med behövt begränsa antalet volontärer. Det är privatpersoner som vill hjälpa till med servering, frisörer som vill styla hår och företag som på annat sätt vill bidra.
– Alla vill hjälpa till, det är otroligt, berättar Frank.
Simhallen har även en insamling inför julafton och det brukar vara många plagg som kommer in. Dessa är det fritt fram att ta med sig om man behöver.
– Härifrån går man och är glad, säger Frank.
”Det värmer att kunna dela med sig”
Frank menar att man inte behöver titta så långt för att se att det finns människor som inte har samma möjligheter som ens själv.
– Den trygghet som många av oss tar för given är det många som saknar. Det är faktiskt inte så svårt att göra något åt det och det värmer att kunna dela med sig av det man har, säger Frank.
För Frank är det en fråga om värdighet och att kunna se och finnas till för människor.
– Förutom att de kan komma hit och värma sig så blir de omhändertagna och respekterade, säger Frank.