Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Här är världens bästa fängelse

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-10

Norska Halden har klättervägg, bibliotek – och musikstudio för fångarna

Den tunga stanken av svett och urin är ett minne blott.

I stället ligger en lätt doft av apelsinsorbet över rummet.

Här är bilderna från nya lyxfängelset i norska Halden – som huserar knarklangare, mördare och våldtäktsmän.

Ljusen är tända.

Laxtallriken står på bordet.

När kung Harald V av Norge gör entré står 200 personer upp, raka i ryggen, för att möta konungen.

En trumpetfanfar ljuder och den blåklädda 30 man och kvinnor starka kören stämmer upp i sång.

Låtvalet? ”We are the world”.

Doftar apelsinsorbet

Så beskriver anrika amerikanska tidningen Time Magazine upplevelsen att befinna sig inne i Haldenfängelset när den norska kungen är hedersgäst under invigningen.

Bygget – som invigdes för en knapp månad sedan, har tagit tio år och kostat närmare två miljarder kronor – fascinerar reportern. I det nya numret av Time som släpps i USA i dag konstateras att den klassiska stanken av urin och svett som ligger tung över amerikanska fängelser helt saknas i norska Halden.

Här doftar det istället apelsinsorbet – ett resultat av den matlagningsklass som några av fängelsets intagna går på.

– Det här är inte konstigt för oss. I det norska fängelsesystemet fokuserar man på mänskliga rättigheter, säger fängelsedirektören Are Høidal till tidningen.

Mördare och våldtäktsmän

De 252 fångarna – som är dömda för bland annat mord, narkotikasmuggling och våldtäkt – har tillgång till en musikstudio där de kan utveckla sina musikaliska ådror. Det finns ett hus med två sovrum dit de intagna får ta sina familjer för övernattningsbesök. Och det finns en fotbollsplan, en utsnitslad joggingrunda och ett kapell. Bland annat.

– När de kommer till oss så är många av dem i dåligt skick. Vi vill bygga upp dem, utbilda dem och ge dem styrkan att kunna lämna det här stället som bättre människor, säger fängelsedirketören till Time.

Mindre återfallsförbrytare

Funkar det då?

Enligt fängelsedirektören är det norska systemet högst effektivt. Var femte norsk fången är tillbaka bakom galler inom två år efter att de släppts.

I Sverige är siffran närmare det dubbla. Här mäter vi i statistiken i ett och tre årsperioder, och nästan fyra av tio fångar är tillbaka inom tre år. Och siffran ökar, enligt Brottsförebyggande rådet.

– Men de som hamnar i fängelse i Sverige är grövre brottslingar som har större återfallsrisk. Därför har Sverige också högre återfall inom gruppen fängelsedömda. Ett exempel är fortkörare. Det kan du få fängelsestraff för i Norge medan man i Sverige istället får böter, säger Ann-Christine Alm, presschef för Kriminalvården.

I USA är antalet återfallsförbrytare mellan femtio och sextio procent inom en tvåårsperiod.

Hälften är kvinnor

En annan sak som är utmärkande för det nya fängelset är att hälften av de 350 anställda är kvinnor, för att ”minska aggressiviteten”. Och att inga av fångvaktarna bär vapen, då man ”inte vill skapa en onödig distans till de intagna”.

– Ingen av oss är tvingade att jobba här. Vi har alla valt det. Vi ser dem inte som fångar. Vi kallar dem våra elever. Vårt mål är att de alla ska ha ett meningsfullt liv innanför muren, säger Charlott-Renee Sandvik Clasen, som arbetar som musiklärare, till Time Magazine.

Här ligger
fängelset
Världens lyxigaste
fängelse