Edward Kennedy död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-26

Edward "Ted" Kennedy i samspråk med USA:s president Barack Obama. Bilden togs i Vita huset 5 mars i samband med ett forum om sjukvårdsreformer.

Den amerikanske senatorn Edward ”Ted” Kennedy har avlidit 77 år gammal.

Han diagnostiserades i maj 2008 med en elakartad hjärntumör.

Ted Kennedy var en av de mest inflytelserika senatorerna i USA:s historia, och en av dem som satt längst på sin post.

– USA har förlorat en stor ledare, säger president Barack Obama.

Edward Kennedy fick diagnosen hjärncancer i maj förra året. Den sista tiden befann han sig i hemmet i Hyannis Port, Massachusetts.

Edward Kennedy, även kallad för Ted, var den yngre brodern till president John F. Kennedy, som sköts ihjäl i Dallas 1963, och senatorn Robert F. Kennedy som mördades 1968.

Efter morden tog Edward Kennedy över ledarskapet för Kennedyklanen.

Kennedy försökte även han bli president men nådde aldrig hela vägen fram.

Dömdes för bilolycka

En bilolycka 1969, även känd som Chappaquiddick-olyckan, satte käppar i hjulen för hans ambitioner att bli president.

Kennedy satt vid ratten när hans bil körde av en bro. Passageraren Mary Jo Kopechne omkom. Kennedy erkände att han smitit från olycksplatsen och fick en villkorlig dom. Omständigheterna kring olyckan förblev dock oklara.

Kennedy kandiderade till presidentposten 1980, men förlorade mot Jimmy Carter i demokraternas primärvalskampanj.

Kämpade för mänskliga rättigheter

Istället var Edward en mycket framgångsrik senator för demokraterna.

Han ansågs som en av de mest effektiva lagstiftarna någonsin, och har kämpat för mänskliga rättigheter, sjukvård och fred.

Han valdes in i senaten 1962, och en av de senatorer som i historien suttit i den amerikanska senaten längst, mer än 40 år.

Senast blev han invald 2006. Samma år utnämnde tidskriften Time honom till en av USA:s tio bästa senatorer.

Time noterade att Kennedy lyckats driva igenom mängder av lagförslag som praktiskt taget "påverkat varenda mans, kvinnas och barns liv i det här landet".

Erkänt god talare

Genom åren skrev han över 300 lagförslag som fick senatens godkännande.

Som utbildad jurist och erkänt god talare var han särskilt lämpad för uppgiften. Kennedy var ordförande i senatens utskott för hälsa, utbildning, arbetskraft och pensioner, ett uppdrag han fick lämna över till en partikamrat under sjukfrånvaron.

Många är de lagar han satt sin liberala prägel på. De spänner över invandring, nationalitets- och rasfrågor, vård- och handikappfrågor, anti-apartheid, medborgarrätt, offentligt finansierad sjukvårdsförsäkring och utbildning.

Trodde på Obama

"Vi har förlorat vår familjs oersättliga centrum och ett kärleksfullt ljus i våra liv, men inspirationen från hans tro, optimism och uthållighet kommer för evigt leva vidare i våra hjärtan" skriver familjen i ett uttalandet.

"Vi tackar alla som gav honom vård och stöd under det senaste året, och alla som stod vid hans sida under så många år i hans outtröttliga marsch för framsteg mot rättvisa”

I maj förra året drabbades Edward Kennedy av en elakartad hjärntumör. Läkare opererade bort så mycket som möjligt av tumören och Edward började gå på cellgiftsbehandling.

Under demokraternas partikongress 2008 gjorde han ett bejublat inhopp som talare och gav Barack Obama sitt stöd mitt under primärvalsracet mot Hillary Clinton.