Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

SD-toppar frias från anklagelser om förskingring

Publicerad 2016-04-06

SD-topparna Johan Nissinen och Anne Karlsson polisanmäldes för förskingring.

Nu står det klart att det inte inleds någon förundersökningen mot de båda.

– Det finns inte någon anledning att anta att de här två skulle ha gjort sig skyldiga till något brott, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Den 16 februari kunde Aftonbladet avslöja att två SD-toppar hade polisanmälts misstänkta för att ha förskingrat pengar ur distriktskassan i Jönköping. Det handlade om riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson.

Båda nekade till anklagelserna.

– Distriktets årsmöte har gett ansvarsfrihet och revisorerna yrkade på att den skulle godkännas. Då var det ingen som protesterade. Så det finns egentligen ingen grund till en anmälan. Det är över ett år tillbaka och det är nog bara någon som är sur för något och vill skada partiet. Det tycker jag är synd, sa Nissinen.

Nu står det klart att Särskilda åklagarkammaren inte kommer att inleda någon förundersökning mot de båda och att de frias från anklagelserna.

– Skälet till det är att jag har hämtat in en massa material. Det är framför allt en massa styrelseprotokoll, årsstämmoprotokoll och även en viss del av balansräkningen. Revisorerna säger också att de beviljat styrelsen ansvarsfrihet, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammare.

Han säger att han inte funnit något stöd för anklagelserna.

– Man kan konstatera att det i min värld inte finns någon anledning att anta att de här två skulle ha gjort sig skyldiga till något brott, säger Jakobsson.

Följ ämnen i artikeln